A napokban lesz egy rendőrségi szembesítésem,gyanúsított ként hogyan zajlik egy szembesítés, kik lesznek jelen stb... A másik gyanúsítottnak ügyvédje van, nekem is kellene fogadnom egy ügyvédet? Vagy kötelesek ki rendelni egy ügyvédet?
Ha nem kötelező védő részvétele, akkor a nyomozóhatóság védő kirendeléséről nem határoz.
Be.
Kötelező védői részvétel az eljárásban
44. § A büntetőeljárásban védő részvétele kötelező, ha
a) a bűncselekményre a törvény öt évig terjedő vagy ennél súlyosabb szabadságvesztés büntetés kiszabását rendeli,
b) a terhelt személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés hatálya alatt áll, más ügyben letartóztatás, előzetes kényszergyógykezelés hatálya alatt áll, valamint ha szabadságvesztést, elzárást vagy javítóintézeti nevelést tölt,
c) a terhelt hallássérült, siketvak, vak, beszédfogyatékos, más okból kommunikációképtelen, vagy abban súlyos fokban korlátozott, továbbá - a beszámítási képességére tekintet nélkül - kóros elmeállapotú,
d) a terhelt a magyar nyelvet nem ismeri,
e) a terhelt egyéb okból nem képes személyesen védekezni,
f) a bíróság, az ügyészség, illetve a nyomozó hatóság a terhelt indítványára, vagy azért, mert azt egyéb okból szükségesnek tartotta, védőt rendelt ki,
g) e törvény erről külön rendelkezik.
Kirendelt védő
46. § (1) A bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság védő kirendeléséről határoz, ha a büntetőeljárásban védő részvétele kötelező, és a terheltnek nincs meghatalmazott védője. A kirendelés alapján a védőként eljáró ügyvéd kijelölése az eljáró bíróság, ügyészség vagy nyomozó hatóság székhelye szerint illetékes területi ügyvédi kamara feladata.
Szembesítésnél a másik gyanúsítottal, sértettel szembesítenek.
A nyomozókat nem is az érdekli hogy mit mondasz, hanem az, hogy hogyan viselkedsz, mozdulataidból, hanghordozásodból leveszik, hogy tettes vagy-e vagy sem.
Lásd: A Katonai Biztonsági Hivatal Tudományos Tanácsának Kiadványa, 2007. 1. szám, 105-121. oldal (A REID Módszer alkalmazása a gyanúsítotti kihallgatások során)
Köszönöm a valszod! 🥰
És hogyan fog zajlani a szembesítés?
Kérdéseket tesznek majd fel,amire válaszolni kell, vagy hogyan fog zajlani?
Én tudom magamról, hogy nem vagyok bűnös, csak kicsit izguloj, és őszintén szólva félek az egésztol...
Ezért erdeklődöm..
Be.
A szembesítés
211. § (1) Ha a terheltek, a tanúk, illetve a terhelt és a tanú vallomásai egymással ellentétesek, a bíróság, az ügyészség vagy a nyomozó hatóság az ellentétet szükség esetén szembesítéssel tisztázza. A szembesítettek a vallomásukat egymással élőszóban közlik, ezután megengedhető, hogy a szembesítettek egymásnak kérdéseket tegyenek fel.
(2) Ha a tanú vagy a terhelt kímélete, vagy védelme ezt szükségessé teszi, a tanú, illetve a terhelt szembesítését mellőzni kell.
Egy kis útmutató:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!