Ha éjszaka két idegen fizikailag bántalmazni kezd, megölhetem a támadókat?
Vagy ha nem hogy védekezhetek a BTK szerint? Vagy ha megszúrom és súlyosan vérezni kezd akkor miután harcképtelenek lettek köteles vagyok mentőket hívni vagy megvárhatom még elvérzik?
Tegnap történt velem ilyen eset kíváncsi vagyok meddig mehettem volna el.
Amúgy milyen logika?
Hagyjuk a bűnözőtt lopni?
#22!
De ha ő támad akkor mit csináljunk?
"Ha támad védekezel de nem fontos rögtőn ölni is. "
Akkor se ha az életed veszélyben van és csak így háríthatod el a támadást véglegesen? Te inkább megkockáztatod hogy meghalsz, semmint a támadó megsérüljön?
"Úgy már nem is jó hogy sikeresen védekezel, felhagy a tamadással, mindenki élve hazamegy???"
És ha éjszaka két férfi leteper ott hogy állapítod meg hogy ordítással sikeresen el tudod majd őket riasztani vagy hogy mit akarnak? Szerencsére a BTK szerint megölheted ebben az esetben a támadót, közben egy rendőr ismerőst is megkérdeztem.
Hál istennek hogy az ilyen hasonló gondolkodású bűnpártoló önvédelem ellenes jogalkotókat már rég elüldözték a törvényhozásból.
igaza van a kérdezőnek..
Nem értem a logikádat,miért ne öljünk?
Mert tán haggyni fog ha földre kerül?
Nem,ameddig nincs elhárítva,addig védezkezni kell.
Alaptörvény V.cikk alapján Mindenkinek joga van a törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalantámadások elhárításához.
Btk.22§
22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen
aa) éjjel,
ab) fegyveresen,
ac) felfegyverkezve vagy
ad) csoportosan
követik el,
b) az a lakásba
ba) éjjel,
bb) fegyveresen,
bc) felfegyverkezve vagy
bd) csoportosan
történő jogtalan behatolás, vagy
c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.
(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.
(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
Btk. Törvényi indoklása szerint: “A törvény a súlyos, erőszakos bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés biztosítására a jogos védelmi helyzetet kiszélesíti, és törvényi védelmet állít fel arra, miszerint vannak esetek, amikor a jogtalan támadás az élet ellen irányult, és ilyenkor már a jogtalan támadás körülményei megteremtik a lehetőséget a védekezés szükséges mértékének a túllépésére. Ezekben az esetekben a bíróságnak nem kell vizsgálódni a szükséges mérték kérdését. A törvény úgy rendelkezik, hogy az a személy, akit éjjel támadnak meg, vagy akire fegyverrel támadnak, alappal gondolhatja, hogy a támadás az élete kioltására irányul, és ennek megfelelően választhatja meg a védekezés módját. Ezt a feltételezést a támadók számbeli fölénye is megalapozhatja.”
Kérdésedre meg igen a válasz. Éjszaka történt, túlerőben voltak. Persze utána a média mindenféle szaralaknak elfog hordani, hiába lesz utána a kezedben egy határozat, hogy ártatlan vagy, azzal már nem fognak foglalkozni. Viszonyt kést nem ajánlom önvédelemre, inkább hordj gázsprayt, vagy gázpisztolyt.
Alap tényetkőzet követnek el a támadók:
-éjszaka
-csoportosan
-védekezésre védtelen embere támadás.
Szóval jah,ha megtámadnak akkor tökön szúrhatod max közmunka meg 150 ezerig büntentendő pénz bírság
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!