Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez pontosabban hogy is van?...

TappancsMancs kérdése:

Ez pontosabban hogy is van? "Intézmény elhagyási és látogatási tilalom a szociális intézményekben"

Figyelt kérdés

Nekem beteg kisgyereket kellene ellátni és felügyelni pár napig, akkor elvileg az sem kivétel, de az szükséges. Mert kivétel a haldokló látogatása, de vannak más szükséges helyzetek is, mert mi van ha csőtörés van, hát azt is meg kell oldani és muszáj.

Beteg kisgyermekre elvileg lehetne felügyelni?

-------

Intézmény elhagyási és látogatási tilalom a szociális intézményekben

2020. szeptember 08. - 11:15

Szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával.

A látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Az intézmény elhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására.

Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el.

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik.

Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, 2 negatív Covid teszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére. Covid-19 tüneteket mutató hajléktalan személyt pedig minden esetben egészségügyi intézménybe kell szállítani.

A teljes határozat megtalálható a www.kormany.hu oldalon és a Szociális Ágazati portálon az alábbi hivatkozáson: [link]

[link]

2020. szept. 17. 19:22
 1/5 A kérdező kommentje:
Ja és egy olyan szociális állami intézmény, ahol a lakás nélkül maradt családok laknak ideiglenesen. Ez önkormányzati tulajdonú és nem bérlemény, hanem egy program keretében adják a lakhatás miatt. Tehát nem önkormányzati bérlakás.
2020. szept. 17. 19:25
 2/5 anonim ***** válasza:
Most te laksz az intézményben, vagy a gyerekek? De igazából szerintem mindegy, mert úgy hangzik, hogy ez nem szakosított ellátást nyújtó intézmény és arra nem vonatkozik.
2020. szept. 17. 20:57
 3/5 A kérdező kommentje:

Nem én lakom ott, hanem a gyerek és az anyukája. Én mennék rá vigyázni. Az intézmény meg nem a szokásos önkormányzat lakás, amit bérelnek, hanem ez is önkormányzati, de egy segély keretében biztosítják nekik. Lakbér sincs, csak a rezsit kell fizetni. De önkormányzati lakás.

Azt nem tudom, hogy a fent idézettbe hogyan passzol, mert az új rendelet nagyon rövid, semmi sincs benne pontosítva.

2020. szept. 18. 19:08
 4/5 A kérdező kommentje:

Rákerestem úgy ahogy te is mondod, és úgy tűnik, hogy ez is beletartozik. Sajna. A harmadikba tartozik amit kérdeztem. De ha valaki tud mentséget érdekelne - és köszi!

"23.c. Melyek a szakosított ellátás formái a Szociális törvény alapján?

Szakosított ellátási formák:

- Ápolást, gondozást nyújtó intézmények

- Rehabilitációs intézmények

- Átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények

- Lakóotthonok

[link]

2020. szept. 18. 19:10
 5/5 A kérdező kommentje:

Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy udvaros belvárosi társasház, több lakással egyemeletes épületbe. Az udvarban van 4-5 lakás. Átmeneti és családok kapják. Az önkormányzattót független helyen van és nem is igazán mennek oda. Életvitelben olyan mint egy sima bérlakás.

Csak szerintem a beteg gyermek gondozás kivétel kellene legyen - szerintem. És köszi!

2020. szept. 18. 19:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!