Ha egy önmagát ellátni képtelen nagyszülőhöz odaköltözik egy rokon, aki napi szinten segít neki, beszáll a költségekbe, de hagyatékkal nem örökölne, akkor neki a gondozás végett lehetnek jogilag előnyei egy esetleges hagyatéki eljárás során?
az a baj, hogy az eltartási is felbontható. elég, ha a mami annyit vakkant, hogy nem volt reggel elég friss a zsömle (sarkítottam, de azért kábé)
a legfixebb, aminél két éven túli elhalálozás után már köteles rész sem jár, na az az un. örökösödési szerződés. kétoldalú jogügylet, csak akkor bontható fel, ha mindketten akarják. és csak bíróság előtt.
én a férj előtt is verném az asztalt a kérdező helyében, hogy oké az olcsóbb ingatlan meg a gyerekvállalás kitolása, de ő is segítsen gondozni a mamit. egyedül ebbe bele lehet roppanni
utánaolvastam, másolom:
Férjem az mellette van,hogy ezt vegyük meg,de akkor úgy érzem rámegyek,mert már nem bírom gondozni az illetőt.
kettőjüknek kell eldönteni. ha a kérdező ezt egyedül vállalja be, és elmegy mondjuk ápolásira, az 28 000 Ft kábé. és pár év múlva innen startol el a munkaerőpiacon..
1. A gondozás önmagában SEMMIFÉLE öröklési jogot nem ad.
2. Egy végrendelet egyrészt megtámadható, másrészt megmarad a köteles rész, amit ki kell adni a törvényes örökösöknek.
3. Az eltartási szerzödés alapján az eltartó lesz az egyedülöi örökös, felbontani nem egyszerü (ellentétben a 12-es véleményével)
4. Egy felbontott eltartási szerzödés esetén az addig ráfordított összeget teljesn mértékben meg kell téríteni az eltartónak, az örökség kárára.
5. Az asztalverés meg semmire nem jó, csak primitív embereknek jut eszébe, hogy ez bármilyen érv is lehetne, vagy eredményre vezethetne.
Köszönöm mindenkinek! Nem tettem még fel ebben a témában kérdést, kérlek ne mossatok össze mással.
A gondozó a testvérem, nagy szeretettel viseli gondját a mamánknak, de ha a mama nem lesz, nem lesz hol laknia, mivel a házat törvényesen a 3 gyereke közt osztják el, amiből édesanyánk csak a 3ad részt kapja, és nem tudjuk kifizetni a többieket. Az egyik testvér felesége miatt a "családon belül megegyezünk" buli nem működik, ezért merült fel, hogy tesómnak járhat-e a gondozás miatt bármi. Sajnos mama nagyon igazságos akar lenni, és az örökséget nem szeretné tovább osztani, így ez az út nem járható.
" ezért merült fel, hogy tesómnak járhat-e a gondozás miatt bármi."
A tesód igénytarthat a gondozás alatt felmerült költségek megosztására, ha van ilyen.
az ilyen helyzetet azeretettel lehet jom megoldani a jog arra van mikor már izmozni kell.
ha megnegeded a véleményem az hogy ti tesok állapodjatok meg és azt a feleséget hagyjátok ki ebböl a részből ha lehet. Családja egy van az embernek.
remélem találtok mindenkinek jo megoldás
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!