Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez uzsorának számit?

Ez uzsorának számit?

Figyelt kérdés

Biztos ami biztos ezért gondoltam megkérdezem :

Befektetési partnert kerestem az interneten erre felkereset egy illetö hogy ha adnék neki fél millio forintot akkor ö visza adna nekem egymilliot. Persze (ö mondta) az uzsora elkerülése véget a kölcsönszerzödésre (ügyvédnél csináltatnánk meg két tanuval aláirva) azt irnánk rá hogy 1 milliot adtam neki kölcsön. és kikötünk egy idöt (fél év lenne) hogyha nem adja visza az 1 millio kölcsön adot pénzt (ami ugye valojában csak fél de 1-et irunk a szerzödésbe) akkor a szerzödésben foglalt fedezete (nyaralo értéke ugy 1,8 millio körül lehet) az én tulajdonomá válik. Ebbe igy bele lehet menni ? nem számitanák én uzsorásnak hogyha igy csinálnánk meg a szerzödést ügyvédnél ? lehet valamilyen modja rá neki hogy átverjen engem ? (mivel van fedezet azért kédezem hogy godnolom nem veszithetek semmisem)

2010. aug. 5. 12:09
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Annak a nyaralónak láttad a tulajdon lapját?

Egyébként csak megjegyzem, hogy ha nem is uzsora a dolog, de a sima pénzkölcsönadást is tiltja a törvény.

2010. aug. 5. 13:23
 12/19 A kérdező kommentje:

Utolso ellötinek köszönöm a választ :) Végre egy normális ember akinek van essze is és kulturáltan ír :)

Igen , én is ezen agodtam hogyha bizonyitja hogy csak felet adtam neki akkor megtámadhatja erröl az oldalrol... sajnos ez ellen meg nemtudom mit lehetne kezdeni. És gondolom olyan szerzödés ahol a kamat enyi lenne az meg nem látezik.. mivel az már egyértelmü uzsora kamat. (bár a jogban az uzsora szot mára már nem használják de nem változtat a lényegen ...) Köszönöm a választ mégegyszer :)

Aki meg csak kötözködni jön ide fel az meg keresen magának valami elfoglaltságot,hobbyt,barátot vagy valamit , ne legyen ilyen szánalmas...

Üdv: Norbi

2010. aug. 5. 13:37
 13/19 anonim ***** válasza:
48%

"Egyébként csak megjegyzem, hogy ha nem is uzsora a dolog, de a sima pénzkölcsönadást is tiltja a törvény."

Aki ezt írta, attól kérdezném, hogy honnan vette ezt a hülyeséget? Már mástól is hallottam, nem tudom hogy terjed, ez valami internetes hoax lehet.

A kérdezőnek meg úgy általában kár válaszolni, már az jellemző, hogy egy ilyen oldalon kérdezget, mikor ügyvédje van... Ő eldöntötte, hogy bele akar ebbe menni, úgyse tudjuk meggyőzni, hogy elég kamuszagú a dolog.

Ja, az is egy érdekes kitétel, hogy az uzsora szót nem igazán használják a jogban, akkor ez mi?

"Uzsorabűncselekmény

330/A. § (1) Aki a sértett rászorult helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a sértettet, illetve annak hozzátartozóját súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az uzsorabűncselekményt bűnszövetségben követik el.

(3) Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van."

2010. aug. 5. 15:17
 14/19 A kérdező kommentje:
Nézd meg a wikipedián és nézz utána jogi forumokon , vagy ha van ismerösöd akkor törvénykönyvben.
2010. aug. 5. 15:54
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

A hatályos jogszabályokat te is meg tudod nézni ingyenesen (jab.hu, nem kell belépni, csak az ingyenes linkekre kell kattintani a találati listában)

De nagyon csalás-szaga van az egésznek, olvastam már több hamis tulajdoni lapos esetről. De ha mindenképpen bele akarsz menni, kicsit nézz utána: pl. azt mondja az illető, hogy van cége, nézz utána, hogy létezik-e olyan cég, nem ő ajánljon ügyvédet stb..

2010. aug. 6. 00:11
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
ha nem basznak át, akkor ha valaki uzsorás, akkor az te vagy. BAR listás szerencsétlenekre vadászol a neten, és megszerzed tőlük az ingatlanjaikat? És még minket kérdezgetsz?
2010. aug. 6. 00:25
 17/19 anonim válasza:

Nem tudom, de furcsa, óvatos lennék ezzel és le is nyomoznám az illetőt...

De ha van fél milliód, nekem is vannak vállalkozási ötleteim, amiből többet lehetne összehozni, mint másik fél millió...

Ha érdekel, írj vissza privátban.

2010. aug. 6. 17:56
 18/19 anonim ***** válasza:

A fedezetként felkínált ingatlanra magánszemély nem jegyeztethet be jelzálogot.

Tehát eladhatja mielőtt törleszti az adósságot, gyakorlatilag nincs fedezet.

A kölcsönadó utolsóként áll a sorban, megelőzi a többi követelő, akinek már tartozik az adós.

2010. aug. 8. 09:58
 19/19 anonim ***** válasza:

Dehogynem, simán lehet alapítani zálogjogot a szerződéskötéskor.

Persze, ezt meg kell tenni a szerződéskötéskor, hja.

2010. aug. 8. 10:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!