Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Elméleti kérdés: Ha a gyerekem...

Elméleti kérdés: Ha a gyerekem a szobám közepére akar WC-zni, akkor engednem kell neki?

Figyelt kérdés
Elvégre joga van hozzá, mert nem illegális, nem tiltja semmi és a jog szerint nem nevelhetem az erkölcsöm szerint!

2020. aug. 18. 21:53
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/130 anonim ***** válasza:
61%

Kérdező (#49) tudod a baj ott kezdődik, hogy a politikai felelősség meg a szülői felelősség jól hangzó frázisok, csak egy baj van velük, az, hogy számonkérhetetlenek az érintettek által. Volt nekem is (mint sokaknak) egy ilyen beszélgetésem az anyámmal kb 50 éves koromban, és hiába soroltam neki, hogy mi kárt tett nekem, és mit vesztettem általa, folyamatosan csak azt makogta, hogy ő csak jót akart, és most már mit tudna tenni? (tök szánalmas volt, mint ha csak a Nürnbergi per felvltelét néztem volna, a "nem vagyok bűnös, parancsra tettem" ismételgetést)- és tényleg nem tudott volna semmit se tenni... szóval ilyen szülő mellett a gyereke csak definitív vesztes lehet. Márpedig ugye az embernek nem az a célja, hogy egy konfliktusban vesztessé váljon, pláne, hogy ha erős igazságérzete van.

Volt japánban egy ügy egy olyan tíz évvel ezelőtt sacckb (lehet, hogy 15, a franc sem emlékszik rá, nem lényeges.) Adva volt egy egyetemista fiú, akiben elpattant valami, és agyonverte egy golfütővel mindkét büdös maximalista szülőjét... pedig ők is "csak jót akartak" persze, minél nagyobb karriert a fiuknak, csak azt nem vették észre, hogy ezzel valójában tönkreteszik őt... na, ebből országos felhördülés lett, amiből társdalmi párbeszéd alakult ki, és elvezetett oda, hogy ma a japán szülők cc. 1%-a retteg a gyerekétől. Persze a srác sorsán nem segített a dolog (gondolom, pszichiátriára került egy hosszabb időre), viszont így is elmondható, hogy rohadt jól tette, mert másik 100 vagy 1000 vgy akár több ember életét megmentette azzal, hogy bekussoltatta és lapítani küldte az ilyen maximalista "csak jót akaró" mérgező szülőket.

Ebből láthatod, hogy nincs relatívabb dolog az erkölcsnél... egy olyan egyszerű dolog esetében se, hogy "A" megöli "B"-t. amiét néha életfogyt jár, néha orvos (mint láthatod a a példában) néha meg érdemkereszt...

Na, a jog ennél egy kicsit egzaktabb. Persze az sem az, de az erkölcs nevű relativitás-halmaznál "azabb".

2020. aug. 19. 09:38
 52/130 anonim ***** válasza:
73%

Látom, páran igen nehezen értik meg a helyzetet, nem esik le számukra a papírtantusz. Vegyük a Kérdező #49-esbn írt példáját: "hogy 14 évesen jogában áll 60 évessel teherbe ejtenie magát a lányomnak, csak mert a "törvény azt mondta"!" - tegyük fel, hogy nekövetkezik ez az eset, és a lány természetesen nem akarja megtartani a terhességet. És akkor jön a "csak jót akaró" vallássérült szülő, hogy "a lánya lelki üdve érdekében nem hajlandó aláírni a műtéti beleegyezést" Na, ez szerencsére már ma magyarországon is explicite szabályozott, a fiatalkorú bebattyog a gyámhatóságra, ott előbb megpróbálják meggyőzni a szülőt, hogy vegyen vissza, azt, ha nem megy aláírják ők. Szóval ez tiszta ügy, a szülő ha fejre áll se tud keresztbe tenni a gyerekének. (meg van még egypár hasonló, már ma is jól szabályozott kérdés)

Aztán vannak a szabályozatlan kérdések, pl. hogy a szülő mennyire szólhat bele a gyereke párkapcsolatába-szexuális életébe, persze mindig "csak jót akarva". Mivel erre még nincs jogi út a felek kénytelenek saját maguk kezelni az érdekellentétet. Pl: [link]

2020. aug. 19. 15:21
 53/130 A kérdező kommentje:
Hálistennek marhára nem tud már érdekelni mit írsz.
2020. aug. 19. 15:28
 54/130 anonim ***** válasza:
61%
Kérdező #53, remélhetőleg soha sem születik meg az a szerencsétlen gyerek, akinek te vagy a hozzád hasonló felfogásúak lennétek a szülője...
2020. aug. 19. 15:41
 55/130 A kérdező kommentje:
Az a baj nem tudod megérteni azt, amit írtam azzal kapcsolatban, hogy engem marhára nem érdekel, hogy milyen jogai vannak, ezzel is szembe megyek annak érdekében, hogy normális élete legyen a gyereknek, akkor is ha emiatt majd lecsuknak, nem tud érdekelni, egy születésénél fogva normálisan nevelt gyerek nem fog szembe menni a szülőjével ilyen téren, vagy legalább megbeszélik a nézeteltéréseiket, mert vannak olyan kultúráltak és ez nem azt jelenti, hogy nem fogja majd tudni megvédeni a jogaikat, ami honnan kéne tudnunk, hogy tényleg joguk van hozzá, amikor csak egy pár ember által papírra leírt valami.
2020. aug. 19. 15:50
 56/130 anonim ***** válasza:
73%
"hogy engem marhára nem érdekel, hogy milyen jogai vannak, ezzel is szembe megyek annak érdekében, hogy normális élete legyen a gyereknek," - izé, TE nem tudod megérteni, hogy adott esetben a SZERINTED normális élet és a SZERINTE normális élet alapvetően különbözhet, feltehetőleg, mert te nem így nőttél fel, te azonosultál a szüleid értékrendjével.
2020. aug. 19. 15:53
 57/130 A kérdező kommentje:
#56 Tudom, hogy különbözhet, de mivel még én felelek érte még mindig, ezért bele fogok úgy is szólni 1-2 dologba, mert jogom van hozzá és a szülői jog sokszor erősebb. Azt én sem értem egyébként, hogy 16 éveseknek már miért nem engedik a szexuális életet, de 12-14 évesen még fiatal hozzá, ennyi.
2020. aug. 19. 16:02
 58/130 anonim ***** válasza:
76%

"izé, TE nem tudod megérteni, hogy adott esetben a SZERINTED normális élet és a SZERINTE normális élet alapvetően különbözhet, feltehetőleg, mert te nem így nőttél fel, te azonosultál a szüleid értékrendjével"

Itt azért van egy elég komoly eltérés. Rengeteg esetben a gyereknek csak egy elképzelése van valamiről, amiben a szülőnek ugyanakkor már tapasztalata. Szóval a két dolog nagyon nem ekvivalens.

2020. aug. 19. 16:06
 59/130 A kérdező kommentje:
#58 Ezt ennek a nyominak úgy is írhatod, minden normális szülő tudja, hogy egy 12 éves tapasztalatlan gyerek még "mindent jobban tud" a szülőjénél, ráadásul a kortársai is könnyen befolyásolhatják, sokszor úgymond nem is a saját fejével gondolkozik egy ennyi idős gyerek.
2020. aug. 19. 16:11
 60/130 anonim ***** válasza:
40%
#59, azt azért remélem tudod, hogy tipikus önigazolás-gyártást folytatsz...
2020. aug. 19. 16:16
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!