Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy meggondolatlan kommentem...

Egy meggondolatlan kommentem miatt elítélhetnek jogerősen?

Figyelt kérdés

Facebookon az egyik nyilvános csoportban kifejtettem a negatív véleményemet egy adott dologról, mire egy ismerősöm elég degradáló hangnemben kioktatott. Én erre hirtelen haragomban egy olyan, a magánéletét érintő pletykával vágtam vissza, aminek a valóságtartalmát nem tudom bizonyítani. A kommentet pár óra múlva töröltem, tőle pedig elnézést kértem a kijelentés miatt. Erre válaszul közölte, hogy márpedig meg fogja tenni a feljelentést.

Ha ez igaz, akkor az általános bírói gyakorlat szerint milyen büntetésre számíthatok?

2020. aug. 13. 15:01
 1/9 anonim ***** válasza:
Rágalmazás.
2020. aug. 13. 15:26
 2/9 anonim ***** válasza:

Az ilyen törvények mindig akkor érvényesek, ha nagy nyilvánosság előtt történnek. Elvileg bizonyítani kéne, hogy van olyan forgalmas az a csoport, hogy pár óra alatt "nagy nyilvánosság" látja az ottani dolgokat. Ehhez tudni kéne a csoportot, meg egyértelműen definiálni a nagy nyilvánosság fogalmát.

Ha ezek nincsenek meg, akkor alaptalan a dolog. Sértegetni szabad bárkit. Igen kínos lenne, ha ne lehetne, tekintve, hogy napi szinten több tízmilliószor fordul elő, hogy valaki vérig sért valakit. Már az egész ország börtönben ülne...

2020. aug. 13. 15:33
 3/9 anonim ***** válasza:
Rágalmazás. Magánvádas, azaz ebben a rendőrség, ügyészség nem illetékes. A sértett bíróságon tehet feljelentést, ha a békítés eredménytelen, akkor tárgyaláson is ő képviseli a vádat.
2020. aug. 13. 15:42
 4/9 anonim ***** válasza:

Igen, elítélhetnek.

Azonban az ismerősöd kommentje is megvalósíthatott bűncselekményt. Nyilván így látatlanban lehetetlen nyilatkozni, de adott esetben ezzel vágnék vissza.

2020. aug. 13. 18:22
 5/9 A kérdező kommentje:
Ez egy olyan fórumon volt, ahol se őt, se engem vélhetően ismerőseink nem láthattak. Viszont több ezres követője van. Ő azzal indított, hogy nem is a kritikámra regált, hanem elkezdett velem személyeskedni. Sikertelen vagy meg irigy stb., a szokásos. Én erre írtam, hogy de legalább tisztességes, és felhoztam neki ezt a valós, vagy vélt pletykát.
2020. aug. 13. 18:27
 6/9 anonim ***** válasza:

Ha tényleg végig viszi a magánvádas eljárást (mikor a bíró békítésre idéz kettőtöket, nem békül), akkor a vége az lesz:

- kb. 50 nap tétel pénzbüntetésre ítélnek, ha (azt mondod, hogy) keresel pénz (akár diákként is, ebben az esetben a napi tétel 1000 Ft, egyébként kb. annyi ezer a napi tétel ahány százezer a havi nettód);

- ha nem keresel, akkor 312 óra közérdekű munkára.

- Neked kell még fizetni a kb. fél milliós bűnügyi költséget, ami főleg a sértett ügyvédjének díja.

[link]

2020. aug. 13. 20:39
 7/9 A kérdező kommentje:
Tehát a Kaleta kap fél milla büntit pedofil tartalmak terjesztéséért, én egy nyomorult komment miatt ugyanennyit plusz napi 1000?
2020. aug. 13. 21:11
 8/9 anonim ***** válasza:
65%
Igen.
2020. aug. 13. 21:40
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Kaletának szerintem a bűnügyi költség az plusz volt a büntijére, nem mintha számítana neki :D
2020. aug. 13. 22:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!