A kiskorú gyermek örökségével hogyan rendelkezhetek?
Párom balesetben elhunyt. 32 évesek vagyunk, van egy 3 éves fiunk. Mivel nem voltunk házasok, sem bejegyzett élettársak, nekem a házban nincs részem, 1/1 a párom tulajdona, még a megismerkedésünk előtt vette.
Gondolom a gyerek örökli egyenes ágon. Nekem volt pár értéknövelő beruházásom rajta, számlám van róla, nem mintha kérném valaha is a gyerekemtől.
Viszont mint törvényes képviselője, mennyire rendelkezek a vagyona felett 18 éves koráig? Nagyon szeretnék elköltözni innen, egyre több a c tipusú a faluban, sztem kb 10 év, és csak ők fognak itt lakni, így a ház értéke lemegy.
Ha máshol vennék neki egy házat, mondjuk az ő nevére, az így megoldható?
Vagy ha hitellel egészítem ki, akkor nekem is lesz az új házban részem? Egyébként nem lesz több gyerekem, így minden az övé lesz, ha én meghalok.
Egyáltalán eladhatom a házat, amit ő örökölt?
Ügyvédet is kérdezek majd persze, de még nem jutottam odáig.
TE nem tendelkezhetsz a gyerek vagyonával, ha indokoltan el akarod adni, azt csak a gyámhatóság engedélyével teheted, az árát a gyámhatóság zárolja, ha másik házat veszel, azt csak a gyerek nevére veheted, de ezt is a gyámhatóságnak engedélyezni kell, nem te döntöd el, mit veszel, csak olyan lehet, ami biztosítja az azonos vagy jobb minöséget, mint az eredeti volt.
Ügyvéd és a gyámhatóság nélkül semmit nem tehetsz, szerintem minél elöbb keresd meg öket.
Sajnálom a veszteséged.
Kettes jól írja. 4 évesen örököltem ezt-azt (ingatlan, kocsi, pénz) egy távolabbi rokontól, anyámék fingani sem tudtak a gyámügy nélkül. Emlékszem, bármit akartunk csinálni, pl. a kocsit eladni, pénzhez hozzáférni, stb, mindig menni kellett a gyámhivatalba, ott nekem is és a szüleimnek is nyilatkozni arról, mit akarunk. Nem tudom, hogy mindenhol így van-e, de a fickó aki az én ügyeimért felelt, nagyon komolyan vette az ügyet és önmagát. Szóval nem, nem rendelkezhetsz vele, a gyámügyön keresztül tudsz bármit csinálni. Nyilván ha a gyerek jól jár az adott ügylettel, akkor nem fogják gátolni, de mindenképpen indokolnod és engedélyeztetned kell mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!