Sajnos tudom, hogy engedélyköteles, és kérnék is engedélyt. A bajom az, hogy túlságosan bürökratikus a rendszer. Ha a 21. századbeli módon maximum egy óra alatt el lehetne intézni, kérnék engedélyt, és le is adnám, amit le kell.
Így viszont illegalitásba kényszerítenek, csak érdekelne, hogy mennyi a bűntetés. Megéri-e a rizikót. Azért, hogy kipróbáljam, nem akarok ennyit szórakozni.
"Anélkül, hogy utána néznék: szerintem a fémkeresőzés nem büntetendő. Ha találsz valamit és megtartod-eladod az igen. Még egyszer: csak gondolom."
Akkor ne írd le legalább. MO-n a detektorozás nincs tilltva, de engedélyköteles a használata. Az engedély megszerzése olyan adminisztráció és múzeumi hozzájárulás is kell, hogy kb. csak a fanatikusoknak reális opció. Az utolsó törvénymódosítás óta épületen kívüli összeszerelt detektor már automatikusan detektorhasználatnak minősül.
Kérdező, ne csak az esetleges büntetésen kombinájl, hogy megéri-e. A területen mozgó hatósági emberek (halőr, vadőr, mezőőr, stb.) már régóta ki vannak képezve és figyelik a detektorosokat, a "konkurrens" detektorosok egymást feljelentgetése meg nem új dolog. Rajtakapás esetén reálisan számolj hozzá még egy házkutatást is, és akkor mindenképpen lesz valami fogás.
Nem akarlak én lebeszélni, de az illegális detektorozás mára erősen kockázatos játék lett, naívan nem érdemes belépni a pályára, mert mindenért bűncselekmény kategóriába lépsz. A büntetés lehet akár böri is, ha éppen statuálni akar az ügyész, az eszköz elkobzására szintén számíts.
Az "éjszakai műszak" nyilván nem dicsekszik a találataival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!