Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mennyire igaz, hogy büntetnek...

Mennyire igaz, hogy büntetnek a faleveles járdáért?

Figyelt kérdés
A vihar után tegnap a szomszédom nekem esett, hogy jó lenne elseperni a faleveleket, mert jön a több százezres bünti, arról nem is beszélve, hogy ha valaki elcsúszik a levélen, akkor életem végéig fizethetem a kártérítést. Van ebben igazság?
2020. júl. 8. 08:38
 1/7 anonim ***** válasza:
Lakás biztosítás kiterjed erre, legalábbis ezt nekem mondták.
2020. júl. 8. 09:04
 2/7 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:

"Lakás biztosítás kiterjed erre"

Attól függ, milyen biztosításod van. El kell olvasni, vagy be kell menni megkérdezni.

2020. júl. 8. 09:52
 3/7 anonim ***** válasza:

Utána kell nézned hogy a járda ott ilyen szempontból közterületnek minősül-e, azaz a város takarítja-e, vagy a háznak a kötelezettsége takarítani.

A falevelekkel ugyanaz a helyzet mint a hóval. Elméletileg mindenki felelős azért hogy a háza előtti járdaszakasz tiszta legyen, hogy lehessen rajta közlekedni és igen, elméletileg ennek elmaradásakor egy balesetnél lehet perelni az ingatlan tulajdonosát.

De ilyen esetről én még nem hallottam, még akkor sem ha az ott hagyott hó vagy jeges járda miatt esett el és sérült meg valaki.

A gond az, hogy régebben természetes volt hogy a "portája" előtt mindenki rendet tartott, mert megszólták érte és szégyen volt ha ott hagyta. Mindenki (majdnem mindenki) fontosnak tartotta hogy rendet mutasson. Aztán ez elveszett és most már az emberek többsége vagy le se sz@rja mi van a háza előtt a járdán, vagy annyira telik hogy elkezdi szidni az önkormányzatot, miért nem takarította már el valaki.

Szóval igen, a ház előtt el kellene takarítani. És nem, nem fognak azonnal megbírságolni - ha egyáltalán - mert nem szokás manapság, ha valahol komolyan is veszik, akkor is először figyelmeztetnek. Ahogy igen, ha valakit ott ér baleset amiatt hogy elcsúszott a faleveleken, akkor beperelhet, de nem hiszem hogy bárki is megtenné.

2020. júl. 8. 10:06
 4/7 anonim ***** válasza:

Szomszédod elmeháborodott.

A levél nem csúszós, csak ha megfagy.

Nyáron egy nap alatt megszárad, és a szél lefújja a járdáról.

Legközelebb mondd neki vigyorogva, hogy te szeretsz bírságot meg kártérítést fizetni, ezért nem söpröd el.

2020. júl. 8. 10:08
 5/7 anonim ***** válasza:

Ezt nem országos hatáskörű jogszabály szabályozza, hanem helyi rendeletek.

Vannak olyan önkormányzatok, amik tényleg ilyen miatt is bírságolnak:

[link]

De ahol nem bírságol emiatt önkormányzat közterület felügyelete, ott is társadalmi norma kertes házas részen vihar után járdáról, sőt előtted úttestről is összeszedni a lehullott kis ágakat, leveleket, ha otthon vagy.

(A társadalmi normák betartása jogilag nem kötelező, de betartásukatat mégis kikényszeríti a közösség azzal a legtöbb embernél, hogy az ezt be nem tartókat lenézik, megszólják, kiközösítik...)

2020. júl. 8. 11:38
 6/7 anonim ***** válasza:

A saját házad előtti járdát tudtommal törvényileg neked kell rendben tartani, hogy mennyire szokás büntetni érte, azt nem tudom.

Tényleg söpörd el, és meg van oldva.

2020. júl. 8. 12:38
 7/7 anonim ***** válasza:

Elsöprögetheted ha nagyon nincs más tennivalód, de ha nem szvsz. akkor sincs semmi. Télen mondjuk komolyabban veszik a (nem) síkmentesített járdát, de én még nem hallottam olyanról, hogy ezért valaki perelt volna.

(Mondjuk hülyeség is, ha például Kelet-Mo-n élek, és tfh. van egy nyaralóm a Balaton parton, akkor utazzak le oda minden egyes havazáskor pusztán azért, hogy azon a 10-20 méteren elsöpörjem a havat?! Ugyanmár...)

2020. júl. 8. 13:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!