Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyen kést lehet szabadon...

Ilyen kést lehet szabadon hordani közterületen?

Figyelt kérdés

Van egy övre fűzhető "Push Dagger" típusú késem. Szúró, vágóéle 62mm, vagyis 8cm-t nem haladja meg. Csak az egy egyik oldala élezett, vagyis nem duplaélű.

A webáruház tulajdonosa szerint, akitől vásároltam, azt mondta, szerinte szabadon hordható közterületen.

Kérdésem, ha rendőr ezt meglátná az oldalamon, lemérné a hosszát, azt mondaná rendben van, vagy elképzelhető, hogy további intézkedéseket tenne, mert gyanúsnak ítélne, amiért ilyen kés van nálam, vagy menne tovább a dolgára? Mit gondoltok erről?

Kérdésem vonatkozik Magyarországra és Ausztriára is.

Kérem, abba ne menjünk bele, hogy felesleges ilyet hordani, köszönöm!

2020. júl. 7. 13:11
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
a marokkés az a törvény szerint nem késnek számít hanem ütést erősítő eszköz mint a boxer, tehát nem hordhatod magaddal
2020. júl. 7. 13:47
 2/19 A kérdező kommentje:

Na ez fantasztikus.

A késekkel foglalkozó webshop üzemeltetője pedig azt mondta, hogy ez legális, mivel nem pillangókés, nem rugós, és 8 centi alatti a pengéje.

Máshol is azt olvasom, hogy ez nem illegális, de pl. Kanadában igen.

Nem tudom, már mit gondoljak.

2020. júl. 7. 13:57
 3/19 A kérdező kommentje:
elnézést Kaliforniában*
2020. júl. 7. 13:59
 4/19 A kérdező kommentje:

Semmilyen törvényt nem találok, ami kimondaná, hogy a marokkés az ütést erősítő eszköz lenne, így illegális.

És mivel ez szúró-vágó eszköz, hogy lehetne ütést erősítő eszköz?

Azért sem értem, mert ennyi erővel a bicska, melynek végén van egy üvegtörő, az is lehetne ütést erősítő eszköz, így illegális.

://

2020. júl. 7. 14:23
 5/19 anonim ***** válasza:

Nálunk tilos!

Részletek:

175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet

a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről

3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

Melléklet a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelethez

A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:

...

b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);

[link]

2020. júl. 7. 14:36
 6/19 anonim ***** válasza:

"Semmilyen törvényt nem találok, ami kimondaná, hogy a marokkés az ütést erősítő eszköz lenne, így illegális."

Mert szerinted milyen eszköz? Te szalonnavágáshoz használnád?

2020. júl. 7. 15:06
 7/19 A kérdező kommentje:
Igen. Tökéletes az éle szalonna vágásához, annyi, hogy más a fogása mint egy svájcibicskának.
2020. júl. 7. 15:18
 8/19 anonim ***** válasza:
46%

Szia!

Nem lehet nálad kés,se boxer,se semmi ami közbizontságot sértené.

Maximum gázpisztoly közterületi engedélyel,az pedig könnyű megszerezni.

2020. júl. 7. 15:20
 9/19 A kérdező kommentje:

De nem azért, a törvénybe miért nem lehetett ezt a késfajtát belefoglalni?

Nyilván az összeset nem lehet, de szerintem ez van annyira elterjedt, hogy megérne egy mondatot.

Megkérdeztem most több, késekkel foglalkozó webshopot, mindegyik más és mást mond. Innen látszik, a hiba nem bennem van, ha sok éves, késekre specializálódott áruházak nem tudják a pontos választ.

Átolvastam a törvényt pontosan a vásárlása előtt, de nekem nem jött le, hogy illegális lenne...

Ez egy szúró-vágó eszköz, kiváló a kolbász vagy szalonna szeletelésére, előbb még ki is próbáltam, a rend kedvéért.

Ennyi erővel ütni a taktikai késsel is lehetséges, melynek a végén van egy üvegtörő, mint említettem.

Lehet nálad kés, csak nem mindegy, hogy milyen.

2020. júl. 7. 15:34
 10/19 anonim ***** válasza:
91%

"Ennyi erővel ütni a taktikai késsel is lehetséges, melynek a végén van egy üvegtörő, mint említettem."

Csak épp az nem arra szolgál. Ahhoz eleve speciálisan úgy kell támadnod hogy az üvegtörő részével találd el az embert.

Ellenben egy marokkés tökéletesen kimeríti a korábban belinkelt jogszabályi feltételt, miszerint az ütés hatását növelő eszközről van szó. Mivel az öklöd elé helyez egy pengét, ezzel az ütés alap mozdulatát és veszélyességét fokozva egy szúrással.

2020. júl. 7. 15:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!