Nyilvánosságbak számít -e egy ZÁRT facebook csoport ha a munkahely rágalmazásáról van szó? Kúriai döntés van róla csak kíváncsi vagyok az itteniek mit mondanak
Mivel itt olyan szuperokosak vannak akik már 14 évesen doktoráltak és a NASAnál meg az IBMnél dolgoznak egyszerre így felteszem a kérdés amire én már tudom a választ mert a Kúria döntött az ügyben-csak kíváncsi vagyok ki mit mond.
Tehát a szitu. Valaki egy zárt facebook csoportban gyalázza a munkahelyét. Szar hely gyökér főnök seggnyalók nem fizetik a túlórát nem jelentenek be csak 4 órába stb.
Mondom zárt a csoport, csak meghívottak láthatják az egészet.
De van egy tégla aki képernyőmentéseket készít és elküldi a főnöknek.
A főnök bíróságra viszi az ügyet : nagy nyilvánosság (facebook) előtt elkövetett hírnévrontás rágalmazás becsületsértés (gyökér főnök)
A bíróság visszadobja az egészet. Zárt a csoport, nincs semmiféle nyilvánosság, olyan mint egy családi haveri kör, itt mindenki arról beszél amiről akar, nem is jut el a nyilvánosságra.
A cég nem hagyja magát, és állásfoglalást kér a Kúriától. Nyilvánosság -e vagy nem? Ha nem, akkor az egész vád összedőlt és tárgytalan az egész.
A Kúria döntött.
A kérdés: ez nyilvánosság -e vagy nem?
És ha nem, van-e alapja a vádnak (jó hírnév megsértése... stb)?
Nem találtam ilyen Kúria döntést. De egy facebook zárt csoport az nem nyilvánosság. Alaptörvény szerint "(1) Mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez. (2) Mindenkinek joga van szervezeteket létrehozni, és joga van szervezetekhez csatlakozni." [VIII. cikk]
Bármekkora zárt körű egyesületet csinálsz az bizony nem nyilvánosság, legyen témája akár bélyeggyűjtés, akár mondjuk valamilyen szexuális, vagy vallási irányultság.
Viszont súlyosbító körülmény a "nagy nyilvánosság".
Kérdező!
Nem árt, ha tudod: többfajta Kúriai döntés létezik és ezek közül nem mindegyiknek ugyanaz a kötőereje.
Egyedi ügyben - mint pl. az általad hivatkozott ügy is - a Kúria - sok más döntés fajta mellett - un. Elvi Bírósági Határozatot (EBD) hoz, mely főszabály szerint - jogegységi határozattól eltérően - nem kötelező az alsóbb bíróságokra, így akár más bíróság pl. az ítélőtábla, teljesen máshogy is ítélheti meg "a Facebook- zárt csoport" kérdést.
(Az egy teljesen másik történet, hogy ilyenkor LEHET (vagyis nem kötelező) a Kúriától felülvizsgálatot kérni, aki viszont az EBH-nak megfelelő döntést fog hozni.)
Szóval a Kúria döntését se vedd készpénznek teljesen, mert azért kis hazánk jogrendszerében vannak jogi lehetőségek még.
#16 Nem súlyosító, hanem minősítő körülmény, mert még a büntetési tétel is megnövekszik. De nem ez volt a kérdés.
#17 Az elvi bírósági határozat az nem EBD, hanem EBH. Az EBD az Elvi Bírósági Döntés volt, olyan alsóbb fokú bíróság által hozott határozat, aminek a közzétételét a Kúria közzétételi tanácsa elrendelte. Viszont április 1-től mindez megszűnt, a Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzétett bármelyik határozattól való eltérés jogegységi panasz eljárást alapozhat meg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!