Mennyire jogerős egy virtuális aláírás?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire jogerős egy virtuálisan aláírt szerződés?
Tegyük fel hogy aláírjuk virtuálisan mindketten a szerződést, mondjuk lefotózzuk azt meg odabiggyesztjük rá, a program meg ugye körbe vágja, pl: adobe acrobat esetében vagy simán egérrel aláírjuk gépen. Tehát így megvan az aláírásunk.
Amikor oda kerül a sor, a másik fél azt mondja, hogy nem is ő írta alá és biztos csak én szerkesztettem oda az ő aláírását.
Mondjuk e-mailben küldtük egymásnak, ugye ebben az esetben bizonyíték lehet az e-mail, de ha ezt nem tudom felmutatni akkor mitévő lehetek?
Változtat mindezen az, ha ez pl egy munkaszerződés és a másik fél nem akar fizetni?
Ez egy kitalált szituáció, csak érdekel mi lehet egy ilyen helyzetnek a vége. Egyáltalán nem értek ehhez ezért kérem ki a véleményeteket.
Válaszokat előre is köszönöm!
A "jogerős" az teljesen mást jelent. :D Hitelesre gondolsz, szerintem.
A "virtuális" aláírásnak sincs sok értelme. Van elektronikus aláírás, ami időbélyegzős és teljes mértékben tanúsítja mind az aláírás idejét, mind pedig az aláíró személyét. Ilyet használunk mi, ügyvédek, most már szinte mindenre, ami elektronikus eljáráshoz kötődik (cégeljárás, peres eljárás...). Ilyen szolgáltatást például a Microsec és a Netlock nyújt.
Van ezen kívül az Ügyfélkapud által neked is biztosított AVDH aláírás, ami szintén hiteles. Ez mindenki számára elérhető.
Az új személyi igazolványok szintén használhatók bizonyos aláírások létrehozására.
Amit te mondasz, egérrel aláírni, vagy aláírást szkennelni, az viszont nem hiteles aláírásnak minősül. Ahhoz, hogy hiteles legyen, minden esetben kell mögötte hivatalos azonosításnak és igazolásnak lennie.
Nyilván valamit bizonyít egy ilyen e-mail is. Sima, magánokiratként használható. Az okiratok bizonyítóereje eltérő, de nem nulla egy ilyen e-mail sem. Viszont egy hitelesen aláírt és időbélyegzett, hivatalos dokumentum sokkal, de sokkal erősebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!