Amkior a börtönben az elitélteknek lehetőséget adnak, hogy tanulhatnak, sőt kedvezményeket is kapnak ha megteszik, mennyire mérlegelik annak a lehetőségét, hogy tanultad még profibb bunözőkké válhatnak s nagyobb hatékonysággal tudnak majd bunözni?
De miért lenne például pisztolya attól, hogy bent letette az érettségit? Nekem legalábbis nem adtak fegyverviselési engedélyt az érettségi mellé.
Teljesen rosszul képzeled el ezt az egészet. Egyfelől a diplomaszerzés nem igazán általános a börtönben. Aki mégis lediplomázik, az eleve jobb képességű volt. Általában érettségit szereznek, esetleg a 8 általános kimaradt osztályait, vagy szakmát (lásd a whiskey-s kitanulta a fazekas mesterséget.
Az elmélet az, és van akinél beválik, van akinél nem, hogy ha tanul, el tud helyezkedni a kinti életben és nem kényszerül bűnözőésre, hanem integrálódni tud a normális életbe.
Hogy miért lenne ügyesebb bűnöző azért, mert alap dolgokat megtanul (olyanokat, amiket te, én meg még több millió ember) nem is értem.
Ha a te példádat nézzük, nyelvet tanul. És? Számodra ijesztőbb és veszélyesebb lesz, ha németül vagy angolul szól hozzád? Vagy mitől lesz valaki jobb bűnöző attól, mert tudja a Boyle-Mariotte-törvényt?
Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy úgy álmodod meg ezt az egészet, hogy mondjuk egy késelős rabló tanulva egy kis kémiát idekint átnyargal a szintetikus drogok kutyulására. De el kell keserítselek, olyan szintű tudást nem kapnak. A többséget nem is érdekli.
Es akkor mi a megoldás? Ok, ne tanuljon a börtönben. De akkor idekint is legyen neki tiltva a tanulás? Esetleg internetelérhetősége se legyen, nehogy onnan szerezzen bármilyen tippet? De amúgy filmekből, sorozatokból is lehet ötletet meríteni, ha valaki mindenképp bűnözni akar. Akkor tévét se nézhessenek? Mindezt azért, mert te egy egészen apró valószínűségű dologtól is rettegsz. A bűnözést soha nem fogod tudni nullára csökkenteni. És igazából nincs jelentősége, hogy tanult vagy tanulatlan az illető.
Illetve mégis. Én például jobban félnék egy analfabéta, bicskás suhanctól, mint egy többnyelven beszélő fickótól, aki sikkasztásért ül és újabb tippeket szerez hogyan rejtse el a pénzt és lopjon többet.
" többnyelven beszélő fickótól, aki sikkasztásért ül és újabb tippeket szerez hogyan rejtse el a pénzt és lopjon többet." amig nem a lakásodat veszi el, ugy hogy 40 millios adosságot van. akkor majd visszasir
od amikor csak a havi fizetésedet és a mobilodat veszi el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!