Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mik azok a tevékenységek,...

Mik azok a tevékenységek, amik tilosak ittasan s mik a szankciójuk?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy vezetni tilos s jogositványbevonás és pénzbirság a kövekezménye de olyanokat hallottam hogy börtön is járhat érte, még akkor is ha a vétkes nem okozott balesetet.

Azt is tudom, hogy munkában ittasan kapás esetében kirugás lehet de pl. ott is lehet pénzbirság? Szerencsére nem tudom, mert még sohase csináltam ilyeneket ittasan. És még mi tilos úgy?

2020. máj. 2. 12:43
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem "ittasan" tilos, hanem nálunk tilos bármennyi alkohol fogyasztása mind munkavégzés, mind bármiféle jármű vezetése előtt. Még biciklizni sem lehet.

Akik alkoholt fogyaszthatnak a munkájuk közben, azok pl. a borkóstolók vagy ha olyan kereskedők, üzletkötők stb. akik az üzletfeleikkel közösen fogyasztják az alkoholt pl. egy üzleti ebéd alatt, esetleg egy idegenvezető amikor a csoportjával van hasonlóképpen.

A járművezetésnél meg van határozva az a minimális véralkohol szint ami felett már büntetnek - ehhez elég ha 2-3 órával előtte ivott valaki 1 sört. Ha ezt a szintet túllépi, akkor büntetik, ha sokkal lépi túl, akkor nagyon büntetik. Börtön akkor jár ha balesetet is okozott.

[link]

A munkahelyeknél mindig az adott munkától és cégtől függ. Egy irodaházban nem fognak a portán szondázni, hogy valaki másnaposan ül-e be a számítógépe elé, ellenben egy vegyi üzemben rendszeresen ellenőriznek és ki is rúgnak ha a véralkohol szint kimutathatóan magas volt. Mert ott egy hibás döntés emberéleteket jelent. Orvos nem ihat semmit munka előtt, ahogy egy építkezésen sem. De a kutyát nem fogja érdekelni ha a takarítónő után érezni a vodka szagot.

Közterületen tilos az alkohol fogyasztása, csak éttermek vagy hasonlók kerthelységeiben, teraszain szabad. Nem ülhetsz ki elméletileg sörözni egy köztérre - bár nem szoktak gyakran büntetni, csak ha hangoskodással, egyébbel tetézik.

Éppen így járműveken sem szabad alkoholt fogyasztani, de ezt sem látja a buszsofőr vagy kalauz, tehát csak akkor lesz belőle baj ha az illető külön felhívja magára a figyelmet mert kötözködik.

Általánosságban ha nem feltűnő és nem okoz vele semmi kárt, bajt, akkor nem szólnak azért ha valaki ivott - így nem is büntetnek. A járművezetés és munkavégzés az ahol szigorúan tilos, meg vannak olyan kiemelt esetek, ahol külön rendelik el. Pl. nem mehetsz kalandparki mászópályára ha ittál. De büntetni nem az italos állapotért büntetnek, hanem ha károkozás történt, baleset vagy csendháborítás.

2020. máj. 2. 13:22
 2/6 A kérdező kommentje:
köszi, de édrekes nálunk a takaritőnőt kirugták mert ivott. egyetem.
2020. máj. 2. 13:28
 3/6 anonim ***** válasza:
#2 Ez munkahely függő. Nálunk nem rúgták ki a takarítónőt. Általános iskola. nem bent ivott és a munkáját elvégezte, ez volt a lényeg. De a párom cégénél rendszeresen járnak szondával és ellenőriznek szúrópróba szerűen, takarítót, konyhást, üzemi dolgozót, vezetőt egyformán. Az első alkalomnál fegyelmi, a másodiknál elbocsátás.
2020. máj. 2. 14:49
 4/6 A kérdező kommentje:
ugy érted a munka elött ivott, majd ugy ment be?
2020. máj. 2. 15:10
 5/6 anonim ***** válasza:
#4 Nagy valószínűséggel. Mivel ha 1 méteren belül megközelítetted, akkor érezni lehetett rajta. De van az a szint az alkoholistáknál, ahol már nem is kell inni az állandó alkoholszaghoz. Ettől még kedves volt, meg rendes, udvarias és nagyjából a munkáját is jól csinálta. nem adott okot arra hogy elküldjék.
2020. máj. 2. 15:41
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Fegyvertartási engedélyhez kötött fegyvert sem szabad viselni alkoholos, vagy drogos befolyásoltság alatt.
2020. máj. 2. 15:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!