Japán házassági vízum?
Hol akartok összeházasodni?
Ha Magyarországon, akkor érdemes még ott megszerezni a vízumot, ha Japánban, akkor értelemszerűen csak utána tudjátok elkezdeni.
A papírmunka is attól függ, hogy hol házasodtok össze :P
Mielőtt leírok egy rakat infót, azért rákérdezek: a párod japán állampolgár?
Valószínűleg mindkét országban időigényes. Én Japánban házasodtam anno, nem minden részletre emlékszem, de leírom, amire még igen:
Turista vízummal mentem ki, ugye ezzel 90 napot lehet az országban tölteni, célszerű retúrjegyet venni, mert Japánban kérhetik a reptéren. "Üdvözöljük Japánban, mikor tetszik hazamenni?" :P
Maga a házasság viszonylag egyszerű, a japán féltől két dokumentumot kérnek:
婚姻届
戸籍謄本
Neked pedig kelleni fog az útlevél, és egy igazolás, hogy nem vagy még házas (ezt a tokiói magyar nagykövetség állítja ki).
Ha ez megvan, akkor bementek a városházára, leadjátok a papírokat, ők leellenőrzik (nekünk ez kb 2 óra volt, addig elmentünk ebédelni :D), és ha minden stimmel, akkor pár nap múlva érkezik postán a hivatalos papír, hogy házasok vagytok. (Ezt a magyar nagykövetségnek is célszerű elküldeni, mert ők tudják honosítani, hogy Magyarországon is érvényes legyen a házasság.)
Utána mehetsz a bevándorlási hivatalba egy kitöltött "change of status of residence" nevű dokumentummal, meg a hozzá csatolandó egyéb papírokkal, erről bővebben angolul itt:
Ez az a rész, ami sokáig tart, 1-2 hónapot simán ülnek rajta, rosszabb esetben lejár közben a 90 napod, de azt meghosszabbítják a bevándorlási hivatalban, hogy az elbírálás végéig Japánban maradhass.
Kb ennyi, ha maradt még kérdés, szívesen válaszolok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!