Ez ilyenkor lopásnak minősülne?
Nemrég történt, hogy 10 ezressel fizettem egy szórakozóhelyen és a pultos valószínüleg 20asnak hitte és +10 ezerrel többet adott vissza.
Először megörültem neki, aztan meg előjött az a rohadt lelkiismeretem és szóltam neki, hogy többet adott, amit most utólag eléggé bánok, mert valószínüleg a kutyának nem tűnt volna fel. Szóval ha eltettem volna azt a pénzt, akkor az jogilag lopás lenne és felelősségre vonható lennék?
Nem. Hiszen nem kötelező figyelned, hogy ad vissza, ezt nekikell és max őt vonják felellőségre hova lett. De csak a munkaadó.
Ez szimplán normális emberi viselkedés, amit tettél, hogy visszaadtad! Ne bánt, mert ennek így kéne működnie.
Szaknyelven ez ún. jogtalan elsajátítás, amennyiben ténylegesen tisztában vagy vele, hogy többet kaptál vissza, mint amennyi jár, de nem szóltál.
Gyakorlatilag viszont ki és hogyan bizonyítaná rád hogy neked ez tényleg feltűnt?
Nem lopás, hanem csalás (mást anyagi haszonszerzés céljából tévedésbe ejt, vagy tévedésben TART). Anyagi hasznos belőle, tudsz róla, mégis tévedésben tartod a pultost. Egyébként nap végén standolásnál annyival kevesebb lett volna a jattjuk, ha meg hiány van akkor levonják a fizujukból.
Helyesen jártál el, a becsület nem eladó, nem ér meg 10 ropit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!