Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nem kéne az embereknek tenni,...

Nem kéne az embereknek tenni, azért, hogy kevesebb műanyag legyen?

Figyelt kérdés
A multinacionális cégek miért nem állnak át az üvegre, és mellőznék a nejlonokat, amik a tengerbe kerülnek? Az állatok meg megeszik és beleakadnak. Tudom profit, de ezek a cégek kibírják, hogy normálisan termeljék a dolgokat.
2019. dec. 20. 12:25
 1/10 anonim ***** válasza:
87%

Nézz körbe kicsit és meg fogod látni hogy az utóbbi években egyre többen álltak át a műanyagokról papír és fából készült anyagokra. de nem mindent lehet kicserélni - ahogy nem mindent hajlandóak megfizetni a vásárlók.

Az üveg akkor jobb a műanyagnál ha újrahasznosítják vagy többször használják fel. Azonban ekkor a tisztítása lesz a szennyező forrás és nem is biztos hogy az emberek szeretnének 16-szor felfőzött üvegedénykében venni pudingot vagy tejet és vinni haza a sokkal nehezebb csomagolóanyaggal. Ráadásul az ember olyan, hogy az üveget is bedobja a tengerbe. Csak az nem fog lebegni a felszínén és nem szúrja majd a szemedet, hanem lesüllyed. Nem fogod látni a szeméthegyet amit a tengerbe dobálnak - de ott lesz.

A cégek mindig azt termelik amit el tudnak adni. Ha a vásárlók nem vennék meg a műanyag csomagolású terméket - akkor nem azt gyártanák. De megveszik és elvárják hogy a párizsit 10 dekánként műanyagba csomagolva vehessék le a polcról, a tortaszeletet műanyagba csomagolva vehesse meg és a műanyag poharat is műanyagba csomagolva árusítsák neki az üzletben. A hülye vásárlókért nem a cégeket kell hibáztatni. Nézd meg hányan veszik meg a műanyag palackos tejet miközben ott van mellette a papírdobozos is!

2019. dec. 20. 12:35
 2/10 anonim ***** válasza:
37%

"Tudom profit, de ezek a cégek kibírják, hogy normálisan termeljék a dolgokat"

Kibírják bizony, akkor is lesz píz, ha a csomagolásra a mostani sokszorosát költik, csak azért, hogy környezetbarát legyen. De a tulajdonosokat nem a környezetvédelem érdekli, csak a píz, a sok píz és a még több píz. Ha lehet egy évben lehet 6 milliárd dollár a nyereséged, miért érnéd be 5 milliárddal? Neked kell az a hatodik is.

Egyelőre jobban jövedelmez olcsó, környezetszennyező anyagokba csomagolni és esetleg környezetvédelmi termékdíjat vagy egyéb büntetést fizetni, mint drága anyagokba csomagolni és megszervezni a visszaváltást, visszaszállítást, tisztítást és újratöltést. Ha majd az utóbbi lesz olcsóbb, akkor arra fognak átállni a nagyvállalatok.

2019. dec. 20. 12:36
 3/10 anonim ***** válasza:
63%

Minden a pénzről szól.

Lehet a fogyasztót is hibáztatni,hogy miért nem vesz csak üveg "üveg" vizeket a műanyag palack helyett,de én elsősorban a gyárakat,és a vezetőiket okolnám,meg aki nekik erre engedélyt adott.

Ha ők nem árulnák,nem lenne aki megvenné.

Egyszerű ez...

2019. dec. 20. 12:39
 4/10 anonim ***** válasza:
Valóban nem ártana, mert 2050-ben már nyakig műanyagban fogunk járni.
2019. dec. 20. 12:40
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

a cégek ki.

te nem fogod kibírni, hogy a 6-csomag ásványvíz nem 9,5 kg, hanem 20 és kétszer annyiba kerül (betétdíjjal csak másfélszer annyiba)

2019. dec. 20. 12:42
 6/10 anonim ***** válasza:
16%

1-es azért hülyeség amit leírsz, mert nincs nagyon alternatíva, ha azt mondod hogy te másképp szeretnéd, akkor kiröhögnek és elküldenek téged, úgyse fogsz nagyon találni olyan helyet ahol műanyag helyett más lenne.

Ez a fogyasztói társadalom velejárója, hogy rászokattak egy egész társadalmat arra hogy ész nélkül vásároljon bármit a magas fizetéséből, csak az a gond hogy nem gondolunk bele hogy vajon honnan vannak a források? Az elköltött pénzünk hozza vissza a pénzt a magas fizetésekhez, körforgásba van, csak a mellékfolyamatba a túlfogyasztás jelenik meg, hogy dolgokat felse használunk, még tudnánk használni de kidobjuk, egy átlag amerikai háztartás évente 360 kg élelmiszért dob ki, egy átlagos európai 120kg-t. Egy videón láttam, hogy egy nagyüzlet mögötti kukába valaki mutatta hogy mik vannak, bontatlan pár napja hivatalosan lejárt élelmiszerek, és ezeket elzárják sokszor másoktól, pedig sokáig ehetőek ezek, nehéz megkülönböztetni az olyat amelyik éppen azon a napon járt le a feltüntetett dátum szerint, vagy amelyik egy hónapja.

Vagyis szerintem sokáig fenn lehetne tartani a mostani rendszert, csak legyen benne externália, tudatosságösztönző, ne arról szóljon, hogy rövidtávon milyen jól élünk, aztán meg megfulladunk a saját magunk által kreált szemétbe, mert az óceánokba több méter vastag szemétszigetek nemcsak azért rosszak mert szennyezi a vízet, ami miatt a halak is pusztulnak és amit kifognak teli van szeméttel sokszor, de emellett erősíti a globális felmegedést is, mert a víz hőátvevő képessége tudtommal fele vagy harmada mint a szárazföldé, a szemetét nem tudom mekkora, de azok szerintem még a szárazföldinél is sokkal nagyobb, vagyis nem egy oka van annak hogy miért kéne változtatni.

2019. dec. 20. 12:50
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Régen még lehetett kapni kapni üdítőket visszaváltható múanyagpalackokban, de nem volt túl nagy keletje az emberek között. Én se szerettem mert ronda volt, de ma már inkább megvenném azt, mint az eldobhatót. Bár az is igaz lehet, hogy a palackok tisztítása sem éppen a legkörnyezetkímélőbb.
2019. dec. 20. 12:50
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Már írtam,de újra írok.

Sok kommentelő a súlyra meg a betetdijra panaszkodik...

Lehet drágább lenne a megvétel,de ha visszaviszed az üveget,akkor még olcsóbbra is jön ki a dolog mint plasztikban.

Ja,és a minőség is sokat javulna...

Pl.: vegyél azonos üveges,és dobozos sört

Ha megkóstolod ég és föld a kettőnek az íze. (Az üveges jobb,mert abból semmi nem oldódik ki.)

A másik meg hogy ha visszaviszed az üveget,akkor még olcsóbban is jöttél ki belőle.

2019. dec. 20. 12:52
 9/10 Sunshinedoll ***** válasza:
51%
Mert a multik nagy ívben sz-rnak a környezetre, őket a profit érdekli, és a környezettudatosság nem vesz nekik 6 másik negyvenmillió dolláros villát :)
2019. dec. 20. 19:59
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

A válaszokból látni, hogy a "környezetvédők" nem nagyon értenek a témához, csak látnak a tévében mindenfélét, és elhiszik.

Kezdve ott, hogy a tengerben lévő műanyagoknak nincs olyan hatalmas káros hatása. Van valamennyi, természetesen, ez tény, de sokkal-sokkal kisebb, mint sokan gondolnák. Az állatok nem eszik meg őket, és nem akadnak beléjük. Ha így lenne, akkor a kavicsokat is megennék, meg a tengeri növényekbe, korallokba, moszatokba is beleakadnának, és már üresek lennének a tengerek. De nem így van, az állatoknak megvan a magukhoz való eszük, általában. A balesetek meg viszonylag ritkák, a tengeri élőlények milliárdos számához mérve. A sok lebegő műanyag csúnya látvány, de az állatokra csak minimális hatást gyakorol, és nem is zavarja őket, soknak ez egy új élettér.

A betétdíjas üvegek elmosásához felhasznált mosószer nem különösebben környezetszennyező, mert zárt környezetben folyik a mosás, és szennyvíztisztításon esik át a mosóvíz. Viszont van olyan ismerősöm, aki elmossa a vajkrémes meg hasonló műanyagokat, mielőtt a szelektívbe dobná. Na, ez arányait tekintve sokkal környezetszennyezőbb, plusz a kimosott műanyagok egy része úgyis megy a kommunálisba a válogatás után. Az energiaigénye viszont megvan a mosásnak.

Az üvegmosásnál nagyobb kárt okoz az, hogy az üveget környezetszennyezőbb legyártani, jóval több gázolajat használnak el az üveges italokat szállító teherautók, plusz az üvegeket be is kell gyűjteni szintén teherautókkal. Az üvegeket se lehet a végtelenségig használni, 30-40 töltést bírnak, a visszaváltható műanyag palackok meg csak 6-ot.

Meg hogy a globális felmelegedést erősíti az úszó szemét? A 361 M km2-hez képest teljesen mindegy, hogy 20 km2-en úszik, vagy 3 m2-en. Kb. mint hogy egy olimpiai úszómedencébe 1 vízcsepp esik bele, vagy 100, a vízszint nem fog jelentősen megemelkedni. Egyszerűen mert teljesen mások a nagyságrendek.

Szóval, oké, hogy védjük a környezetet, meg minden, ennek én is híve vagyok, de azért nem kell mindent elhinni, amit a tévében meg a bulvárújságokban látunk.

2019. dec. 22. 11:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!