Digitalizálták az anyakönyveket és kiderült, hogy közel 33 éve "rosszul írtam" a nevem! Mit tegyek?
Össz-vissz arról van szó, hogy mindig y volt a vezetéknevem végén. Minden iratom, hivatalos okmányom y-al szerepel. És most, hogy a fiamat várom és apasági nyilatkozatot tettünk, derült fény az elírásra.
Tény: a születési anyakönyvi kivonaton y-al vagyok írva. A digitális változatban viszont i a vége. Mint apámé. Sajnos a szüleim nem élnek mar, hogy kérdezhessek.

Számodra az a hivatalos neved ami az anyakönyvi kivonatodban van és amiről az összes okiratodat eddig az állam kiállította neked. Ha eltér a mostani digitális változattól az nem a te hibád. Lehet hogy anno a szüleid kérése volt az hogy a neved y-nal legyen írva i helyett és ezért lett így kiadva az anyakönyvi kivonatod, csak most nem vezették át ezt a digitalizációkor.
Szerintem a szüleidnek feltűnt hogy nem i-vel van írva a neved, mint apádnak, és tettek volna ellene ha nem így tartják helyesnek.
Egyszerűen fordulj ahhoz a hatósághoz ahol a névváltozási kérelmeket is be kell adni, mint esküvő után - szerintem most ezt is a kormányablaknál intézik - és adj be kérelmet arra, hogy a digitalizált rendszerben is vezessék át a nevedet y-nal írva. Indoknak bemutatod a te anyakönyvi kivonatodat.
Ha bárki nevet változtathat csak mert mondjuk összeveszett az apjával, akkor ahhoz is jogod van, hogy megtartsd a neved és csak a nyilvántartást változtassák meg hozzá.

Családkutatásban utánanézhetsz, hogy végülis hogyan helyes.
Most akkor kié volt szerinted a helyes? Apádé az i-vel, vagy a tied y-nal?
Hogyan írta a nagyapád?

Köszönöm szépen a válaszokat!
Felhívtam az illetékes anyakönyvi hivatalt, és hivatkozhatok hivatali hibára, így az érvényes irataommal illetékmentesen kérvényezhetem a nevem megtartását... :)
Hepiend!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!