Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kié a hajtű vagy pénzérme...

Kié a hajtű vagy pénzérme (régi, akár többszáz éves is talán), ha a saját telken belül találja valaki?

Figyelt kérdés

És még csak le sem kell ásni érte, szóval ott hever, előbukkant idővel.

Ilyen "kis" apróságokat el lehet tenni, vagy szabályos eljárás múzeumba, vagy nem tudom hova vinni???

MOst komolyan kérdezem, hogy mi a szabály?

(Ja és vélhetően tényleg régi dolgok, viszont nem egyedi, meg nem sok.)

2019. okt. 11. 12:53
 1/5 anonim ***** válasza:
75%

Régészeti jelentőségű lelet MINDIG az államé.

Azon kívül még a saját telkeden is csak a felszín a "tied". Azaz, ha pl történetesen pont a te földterületed alatt van egy olajlelőhely, az nem a tied.

2019. okt. 11. 13:18
 2/5 anonim ***** válasza:
Papíron lehet az államé, de azt megnézném, hányan visznek be ilyesmit önként és dalolva. Mehet szépen régiségkereskedőhöz.
2019. okt. 11. 15:43
 3/5 A kérdező kommentje:
Jó, jó de én pont nem azt szeretném, hogy ezzel kereskedve legyen és akár én akár más idegen hasznot húzzon ebből. Pont azt szeretném, hogy csak úgy legyen, legyen vigyázva rá, ha már így előkerült. Szívesen látnám egy közelebbi múzeum vitrinjében. De ha a múzeum dolgozója lenyúlja és kereskedni kezd vele, mondván ilyenük már van a múzeumban, akkor inkább rakosgatom én a saját vitrinemben, értitek...
2019. okt. 12. 06:52
 4/5 anonim ***** válasza:
76%

Két eset fordul elő:

* A múzeum eladja műkereskedőnek, mert pénzhez akar jutni.

* Cserél egy másik múzeummal, mert ilyenje már van, és a másik múzeumnak egy másikból van több példánya.

Olyanról nem lehet szó, hogy azért adják el, mert másodpéldány.

2019. okt. 12. 10:15
 5/5 anonim ***** válasza:
MI a jobb? Ha kapsz érte pár forintot vagy ha más kap érte?
2019. okt. 12. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!