Ha az apa csak pozitív apasági teszt esetén hajlandó elvállalni az apaságot, akkor ki köteles az elintézni s ki fizeti? ha pozitív akkor behajtható az apán a költsége?
#1-nek:
Ez még véletlenül sem gyerektartási per része.
Ez az úgynevezett, "apaság vélelmének megdöntése".
Hogy miképpen indulhat, az igen sokrétű lehet!
Tegyük fel hogy az anya házas, de nem a férjéé a gyerek. Ez a legcifrább, ha a biológiai apa nem vállalja, ugyanis a törvény automatikusan a férjre anyakönyvezi! Ezt két vizsgálat is követi. Első: cáfolni a férjet. Második: bizonyítani a biológiait.
A probléma a másodiknál lesz, ugyanis erre nem kötelezhető! Anyuci két szék közé ült, a gyereket az ő leánykori-nevére anyakönyvezik. Csúnya szóval, ez lesz a "zabigyerek".
Feltételezem hogy a kérdező arra gondol, hogy az anya férjezetlen.
Ebben az esetben anyuci bediktál a szülészeten egy nevet, és arra anyakönyvezik a gyereket.
Apuci megindítja a vélelem megdöntését, a bíróság megelőlegezi a költséget, majd a vesztesen leveri!
De ha apucinak van annyi esze hogy szociális rászorultság címén, egyéni méltányosság alapján fizetésmentességet kérjen, akkor csak anyuci húzhatja a rövidebbet!
:D
"A probléma a másodiknál lesz, ugyanis erre nem kötelezhető! Anyuci két szék közé ült, a gyereket az ő leánykori-nevére anyakönyvezik."
feltéve, ha anyuci nem indít apasági pert a másik ellen.
"Ebben az esetben anyuci bediktál a szülészeten egy nevet, és arra anyakönyvezik a gyereket. Apuci megindítja a vélelem megdöntését, a bíróság megelőlegezi a költséget, majd a vesztesen leveri!"
azért az szép lenne.
apasági vélelem csak házasságon, regisztrált élettársi kapcsolaton vagy apasági elismerő nyilatkozaton alapulhat. ha ezek egyike sincs, akkor a bíróság dönt.
a szomszéd Józsi bácsi akkor sem lesz apa csupán anyuci bemondása alapján, ha rendszeresen kefélgette anyucit.
#2,#4-nek:
Szerintem mi azért nem értünk egyet, mert te az elméletet mondod, én pedig a gyakorlatot! :D
Az mind szép és jó amit te leírtál, csak éppen a gyakorlatban nem így működik. A szülészetek nagy részén bediktálható, és fel is vezetik. Aztán "apuci" kapálózhat.
Az én lányomnál is apaság vélelmének megdöntése volt, úgyhogy ismerem a kérdést. Szerencsére nálam nem volt probléma, még a vizsgálatot is mellőzte a bíró, mert eléggé meggyőzőek voltunk. Anyuci, és én is határozottan állítottuk hogy a gyerek csak az enyém lehet, a férj pedig kézzel-lábbal kapálózott a gyerek ellen. :D
Szerintem ilyen sima ügye régen lehetett utoljára!
Negyed óra alatt lezavartuk, majd a végzéssel átballagtunk a gyámügyre, és aláírtam a teljes jogú apai nyilatkozatot.
"Az mind szép és jó amit te leírtál, csak éppen a gyakorlatban nem így működik. A szülészetek nagy részén bediktálható, és fel is vezetik. Aztán "apuci" kapálózhat."
egyrészt amit leírtál annak semmi köze ahhoz, amit állítottál. (anyuci bármit bemondhat vs. van férj)
másrészt nem a kórház anyakönyvez. anyuci azt diktál, amit akar, de az anyakönyvezést az anyakönyvvezető csinálja és neki ellenőrizni kell, hogy van-e véleményezett apa vagy sem.
és egyébként ellenőrzi is, és ezt onnan tudjuk, hogy 2010 elején volt egy kisebb malőr a nyilvántartási rendszerben és emiatt az év elején vagy 2 hónapig egyetlen apasági nyilatkozatos gyereket sem tudtak anyakönyvezni, mert nem tudták ellenőrizni, hogy van-e a sorban előrébb álló véleményezett apa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!