Tarthatok-e horogkeresztet vagy vöröscsillagot a szobámban?
Tarthatsz.
Nekünk is van itthon vörös csillag, nagyapám valami "jó dolgozó" kitüntetésén.
A törvény lényege, hogy másokban riadalmat, stb. ne keltsél. A lakásodba nem megy be más, ha igen, nem szólhat.
"nem baj ha bu-zi, csak csinálja otthon a négy fal között"
Pár napja viszont láttam valakinek az egész vádliján egy hatalmas SS jelképet, utcán villogtatta rövidnadrágban, na az már más kategória.
Az se más kategória.
Jelenleg csak ennyi van a Btk-ban a témáról:
"335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon
a) terjeszt,
b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy
c) közszemlére tesz,
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő."
Tehát a lényeg a köznyugalom megzavarásán van.
Ha pl. egy holokauszt-rendezvényre megy el így rövidnadrágban, tetovált horogkereszttel, az balhé. Ha csak fagyizik az utcán, az nem probléma.
Otthon meg akár ki is tapétázhatod az egyik szobát horogkeresztes tapétával, a másik szobát vöröscsillaggal.
#7 Ha rövidnadrágban flangál a sétálóutcában, úgy, hogy az egész vádlija látszik, amin a teljes vádlit lefedő SS jelkép van, az nem meríti ki a "közsszemlére tevést"
Olvasd vissza, hogy mit idéztél, közte van!
Nem kiragadott szavakat kell nézni, hanem a mondat egészét. A felsorolás is a mondat előző részeivel együtt értelmezendő. Csak a felsorolások és pontosítások tárgyra nem tartozó elemeit szabad mellőzni, de a lényegi elemeket nem. Leegyszerűsítem neked:
"Aki (...) SS-jelvényt (...) a köznyugalom megzavarására alkalmas (...) módon (...) közszemlére tesz ..."
De ha nekem nem hiszel, keresgélj cikkeket a neten, rengeteg oldalon elmagyarázzák a jogszabályt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!