Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Vagyonmegosztás?

Vagyonmegosztás?

Figyelt kérdés

Még csak külön élünk, ráadásul csak egy hete és elvileg nem véglegesen. Bár egyre inkább úgy érzem...

Ma férjem váratlanul bejelentette, hogy a házasságkötést követően szerzett vagyon az közös, és perrel fogja követelni a felét.

Én mindig is úgy voltam (vele ellenében, ezért került nevemre a ház), hogy ami az enyém az az övé is. De úgy néz ki, muszáj elgondolkoznom a történteken.

Házasságkötést követően elajándékoztam anyámnak a lakásomat, amiért ő adott nekem 8,7 milliót. A fennmaradó összeget a 15 millióból az ügyvéd előtt utaltam a számlámról. A kb. 5 milliós felújítási díjat felesben álltuk.

Véleménye szerint a ház most 30 milliót ér.

A házasságkötésünk előtt a pénzügyi hozzájárásomnal vett egy lakást. Azt mondja, azt is számoljuk bele. Annak az értékét csak 8-ra teszi, pedig már 2 éve is 13-ért kelt el egylakás a blokkban (igaz, picit nagyobb).

Hogyan nézne ki ez a gyakorlatban? Mennyit kérhet? A lakásom nem számít, mert elvileg nem eladtam, csak elajándékoztam? Tudni kell, hogy nincs már pénzem, mert kisgyerekkel alig tudtam dolgozni (próbáltam, mert neheztelt érte).

Persze azóta bánja, hogy ez a téma így bukott ki belőle, megint békülne, de bennem újabb sebet hagyott. Én hagytam el őt, mert évek óta nem mutatott ki szeretetet, csak szóbeli bántalmazást.

2019. aug. 28. 22:41
1 2
 11/15 Rockarc válasza:
100%

Minden ingo es ingatlan vagyon kozos, ami a hazassag utan barmelyikotok nevere kerult. Ha volt avalami, amit eladtatok es vettetek belole egy masikat, akkor onnantol az is kozos. Nincs az a birosag vagy penzugyi szakember, aki szet tudna szalazni, hogy a ferjed a szombati tuloraval egyutt ennyit keresett, mig te otthon a gyerekkel vitted a haztartast stb. Kozos melo, mindenki kivetette a reszet belole, az egy jo kerdes, hogy mennyire, de ezt nem vizsgaljak. Szoval mindennek a fele a tied alapjaraton, es ettol csak nagyon indokolt esetben ternek el.

A masik resz, hogy nem bemondasra megy, hogy 30 millas a haz, neked ezzel nem kell foglalkozni, szepen kikuldik az ertekbecslot. Ha nem tetszik majd az ar, amit mond, akkor ker egy masodvelemenyt, ennyi az ossz beleszolasa a dologba.

A masik dolog cinkesebb, mert hazassagkotes elott volt. Egy ugyved talan jobban meg tudja mondani, hogy mi szamit be nem jegyzett elettarsi kapcsolatnak, es nem art, ha a penzmozgasrol (pénzügyi hozzájárásomnal) van valami a kezedben. Szerintem ha tudod igazolni, hogy penzed van benne, akkor siman megkapod a reszed.

Jo esellyel a ferjed mar beszelt ugyveddel, kulonben a nagy konyokles kozben nem jutna eszebe lovagiaskodva felajanlani a lakast. Persze a sajat reszet alul a tiedet meg felul ertekelve a maga javara forditani az anyagiakat. Beszelj te is ugyveddel, el fogja mondani, hogy mi jar neked es mi nem. Egyfajta torveny van, pont annyit fogsz kapni, ami a jog szerint megillet. Nem biztos, hogy igazsagos lesz, de tudjuk, hogy a jog es az igazsag ket kulon fogalom es van amikor fasorban sincsenek egymashoz kepest.

A helyedben torekednek a kozos megegyezeshez, de nem mindenaron. Es azt is bedobnam neki, hogy ne huzzatok sokaig, mert ha jon egy valsag, leesnek a lakasarak, akkor biztosan o is kompromisszumkeszebb lesz, nem fog evekig tarto pereskedesbe belemenni. Plane, hogy nala van a kisebb lakas.

43F

2019. aug. 29. 00:25
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Az lenne a legjobb, ha keresel egy hozzáértő ügyvédet, és azt a 10-20 ezret kifizeted neki, ami az óradíja. Amúgy is mindenképp szükséged lesz egy ügyvédre, mert ez nem úgy néz ki, hogy közös megegyezéssel, gond nélkül fogtok válni.

Ő pedig szépen kiszálazza, hogy kinek miből mennyi jár.

Az ingatlanok értékét se a férjed mondja meg. Az jó tájékozódási alap, ha kihívsz két-három ingatlanost, hogy az a terv, hogy szeretnéd eladni. Ők ingyen meg fogják mondani, hogy most mennyi a reális ár szerintük, te meg vonsz egy átlagot.

Hívhatsz értékbecslőt is, nekünk ez tavaly 60 ezerbe került.

2019. aug. 29. 06:15
 13/15 anonim ***** válasza:
0%
A korrekt az ha feliratok ki mennyit tett bele igazolhatóan. Azt az arányt szamoljatok a mostani értékkel. Ennyi.
2019. aug. 29. 06:53
 14/15 A kérdező kommentje:

Szerintem az a korrekt, amivel mindketten egyet tudunk érteni veszekedés és pereskedés nélkül is. Valahogy így képzeltem el, de úgy néz ki, ritka az ilyen válás.

Ha felét akarja, akkor azzal eladásra és költözésre kényszerít a gyerekkel (a teljes rokonságom máshol lakik, én csak miatta költöztem messzire). De ha pl. nem kérek tartásdíjat és van egy lakása, még jobban is járhat hosszú távon... 22-25 körül vennék meg max. a házat. Kisváros, senki nem ad 30-at érte. Persze majd az értékbecslő megmondja.

Sajnos azt nagyon nehéz kiszámolni, hogy ki mennyit tett bele a felújításba, mert nem néztük, ki mire költ. Csak a vétel a biztos.

A házasságkötés előtt lehetett volna szerződést írni, hogy válás esetén 50-50 % -os az osztozás vagy esetleg más az elképzelés.

Amúgy érdekelne, miért lett az utolsó teljesen lepontozva. Ilyen megoldással talán senki sem él?

2019. aug. 29. 22:52
 15/15 anonim ***** válasza:
Az ajándék az szólhat csak az egyik félnek, így az különvagyon. Az abból vásárolt dolog is különvagyon. Az új Ptk azért is jobb, mert vedi a különvagyont, pl örökséget, ajándékot, vagy az a vagyon, ami az életközösség előtt lett szerezve, az különvagyoni jellegét megtartja. A férj csak a közösen fizetett értéknövelő beruházás értékének felét követelheti csak.
2020. nov. 25. 13:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!