Miert van a rendoroknek olyan idetlen sapkajuk?
Én a szovjet hadseregből ismertem, ott pilotkának hívták, rejtély, hogy került a magyar rendőrök egyenruhájához.
Ahogy a megyes rendorok hordjak az tenyleg vicc, kr-esek viszont csak ehhez ertenek :D Ha nem huzza szet a tetejet akkor nem rossz az.
Egyebkent nem ez a vicces, hofgy ragaszkodnak a sapkahoz, de lattam elsosegelyes kepet, ahol ugy hajolt le, hogy rajta volt a sapka. Naa, ott kesz voltam, elso a sapka, utana jon az eletmentes.
A skót csapatok hagyományos fejfedője a glengarry amiből a mai pilotka/oldalsó sapka ered.
A XIX. században Angliában sok sztrájk volt, amiknek a kezelésére akkoriban még katonai erőket küldtek ki. A sztájokolók hamar megtanulták, hogy ha skót alakulatot küldtek ki rendet tenni (glengarry fejfedőjükről ismerték fel őket), akkor sokkal kevésbé feszíthették a húrt.
Hamarosan tekintélye lett a nép előtt a glengarrynek, az 1840-es évektől már nem skót ezredek is viselni kezdték. Az angolok diktálták a katonai divatot akkoriban, így terjedt el. Majd mikor a rendőri csapaterők felváltották a katonai, akkor elterjedt világszerte a rendőri csapaterőknél.
Régen nálunk is csak csapaterőben levő rendőrök viselték. Ez a viselet üzenet volt nálunk is pl. focihuligánoknak, hogy aki velük ellenkezik az nem finom intézkedésre számíthat, hanem kemény verésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!