Ha 13 évesen szabály sértést követem el, akkor lehetek még rendőr?
14eves korodtol vagy buntetheto.
Igen, lehetsz.
Nem minden esetben, csak különleges súlyú, erőszakos bűncselekmények esetén.
Én is azt szoktam mondani a gyerekeknek, hogy 12 éves kortól már büntethetőek, de csak hogy vegyék komolyan a cselekedeteiket. Valójában rablás, emberölés és hasonlók miatt lehet őket megbüntetni, azt sem minden esetben.
Röviden igen, lehetsz. Kisebb érték után a nagyobb érték jön, ami 500 001 - 5 000 000. Ha ennyit sikerült lopni, akkor nem aprózod el...
Egyébként Hszt. (szolgálati törvény) szerint az is lehet hivatásos (így pl. rendőr is), aki börtönben ült, ha pl. 5 évnél nem többet, akkor szabadulása után 5 évvel. Elvileg aki 10 évnél többet ült bámiért az is lehetne szabadulása után 10 évvel.
Hszt. szabályozza azt is, hogy kifogástalan életvitel kérdőívben arra kérdeznek rá, hogy indult-e ellened 15 éven belül olyan büntetőeljárás, amiben megbüntettek (neked korod büntethetőséget kizáró volt lopás elkövetése esetén), Illetve 2 éven belül szabálysértés, amiben elmarasztaltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!