Mivel magyarázható az, hogy Magyarországon ilyen sok gyilkosság történik?
Jó kérdés. Megnéztem a 2015-ös adatokat:
Önmagában az ország etnikai összetétele nem magyarázza a gyilkossági rátát, mivel Szlovákia is hasonló etnikai arányokkal rendelkezik (és még az integráció is rosszabbul áll), de jóval kevesebb a gyilkosság.
A balti államok és Finnország magas, vezető rátája talán az alkoholizmussal függ össze. Franciaország rossz eredménye összefügghet a terrorizmussal, bevándorlással, bűnözéssel, integrációs problémákkal.
Spanyolország, Olaszország jó helyzete meglepő, ott vannak a legalacsonyabb rátájú országok között, jobb az eredmény, mint a hagyományosan biztonságosabbnak tartott Németországban.
Tényleg érdekes kérdés, én sem találtam rá magyarázatot, pedig nemrégen volt hasonló kérdés (vagy felmerült egy kérdésnél a téma, nem emlékszem) és akkor megpróbáltam utána nézni.
Ahogy más már írta, sem az etnikai összetétel, sem a migráció vagy más nem magyarázat rá.
Magyarországon az utóbbi években, ebben az évtizedben 130-150 szándékos emberölés a jellemző évente, így 1,3-1,5 körül szokott lenni a 100000 lakosra jutó szándékos emberölések száma. A környező országokban is ilyesmi adatok vannak (kivéve Ausztria, ami hagyományosan alacsonyabb).
Ami furcsaság, hogy 2016-ban miért lehetett olyan sok emberölés (202, más adat szerint 226 ) az országban, ami miatt megugrott a mutató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!