Nincs itt valami értelmes rendőr? Légyszíves! Tegye tisztába.
Össze vissza olvasok már ellentétes dolgokat a neten, jó lenne tisztába tenni.
- Egyszer azt olvasom a CN töltet szart sem ér, máshol azt, az a legirritálóbb töltet.
- A CS töltetről hol azt olvasom ér valamit, jó, hol meg azt, a CS jóval kevésbé irritáló, mint a CN.
- A CV töltetről valahol azt írják, be van tiltva EU-ban, hú de veszélyes. Máshol azt, Magyarországon legális.
- A paprika töltetről is néha azt írják, Magyarországon illegális.
- A jogszabályban sehol sem találtam a töltetekről, hogy bármelyik is illegális lenne.
- Oké hogy 20 grammot vihetek magammal, de a spraykre milliliterben írják fel a mennyiséget. Honnan kéne tudnom, hány millilitereset vehetek, hogy legálisan magammal hordjam?
A Wikipédia ezt írja:
Közterületen csak 20 g töltőtömeget meg nem haladó, kapszaicin („pepper”) hatóanyagot nem tartalmazó spray viselhető, rejtett módon. Az ettől eltérő önvédelmi sprayk közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősülnek. Ezek magánterületen birtokolhatók és használhatók, de közterületi viselésük szabálysértésnek minősül, és akár 50 000 Ft pénzbírságot is vonhat maga után. A viselhető sprayk darabszáma nincs korlátozva.
Szóval elvileg több spray is lehet, és a paprika töltet mégiscsak tiltott? De hol vannak erre a jogszabályok? És a 20 gr hány ml?
Természetesen nem, hiszen a válaszodat sem láttam eddig.
De a Rendőrség tudja a legjobban a jogszabályokat, legjobb a hivatalos álláspontjukat kérni.
Én is ezt teszem számos esetben, és a válaszaikat elzárva őrzöm arra az esetre, ha szükség van rájuk.
Mindig a legkompetensebb válasz számít.
Ha pedig a kérdezőnek leírják hivatalos levélben, hogy XY ml/mg és xy hatóanyagú spray közterületen rejtve viselése lehetséges/nem lehetséges, az a legtisztább.
Egy ilyen levél egy esetleges igazoltatás esetén is nagyon hasznos, mert sok talpas rendőr nem naprakész az ilyesmivel.
Mintha bármelyik hivatalnak írnál.
Hivatalos, lényegretörő, átlátható levél.
Emailre nem mindig válaszolnak, ezért javasolt a postai út. Várni kell rá, nekem eddig mindig válaszoltak.
A laikus "válaszom":
De ezt te is idézted. Eszerint a kapszaicin tilos közterületen. Viszont vehetsz gázpisztolyt, arra kérhetsz viselési engedélyt, és abban lehet kapszaicin tartalmú gáztöltény. Kiskapu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!