Ha ellopnak tőlem egy fúrógépet, ami aztán kipróbáláskor halálra rázza a betörőt, akkor milyen büntetésre számíthatok?
Objektíven sehogy, szerintem.
Csak az eset összes körülménye alapján lehetne ilyenre következtetni, ha mondjuk valaki olyan tanúvallomást tenne, hogy - a példa kedvéért - "megelégelve a munkahelyi lopásokat, elhatároztad, hogy megleckézteted a tolvajt", és ezt még el is mondtad egy-két kollégádnak. És mondjuk megállapítanák, hogy tényleg sok volt a lopás a megelőző időszakban.
A fagyállós gazdát a sértetti közrehatás miatt nem ültették le.
Azaz a paraszt soha nem patkolt volna el tőle, ha nem mászik át a kerítésen, nem nyomja fel a lakatot és nem iszik bele más portáján abba ami nem az övé.
A gazda jobban járt volna ha vesz egy nagy kést és leszúrja. Akkor senki nem vitatta volna ha azt mondja hogy önvédelem volt és le van zárva az ügy.
Tekintve, hogy Magyarországon teljesen kiszámíthatatlan az ítélkezés, ami egyébként a jogállamiság hiányának egyik eklatáns jele, nem lehet a kérdésre válaszolni.
Az írott törvény szerint egyszerűbb kicsit. Ha bebizonyosodik, hogy a fúró szándékosan volt veszélyesre berhelve, akkor ugyanaz a történet, mint a fagyállós gazdánál. Igen, ő végül megúszta felfüggesztettel másodfokon, viszont a másodfokú bíró is legalább akkora idióta volt, mint az első, mert teljesen rossz törvényi minősítést adott a cselekménynek. Ez laikusnak nem tűnik nagy bajnak, de körülbelül olyan, mint zoknit hordani szandállal egy divatbemutatón.
Ha nem tudják bebizonyítani, hogy te berhelted meg a fúrógépet, akkor nem lehetsz bűnös.
Saját hozzáfűzésem annyi, hogy ha van egy jó kis ipari fúród fém burkolattal, azt nehogy már csalivá alakítsd! Inkább szerezz valami működésképtelen elektronikai kütyüt (DVD lejátszó, laptop, akármi), agyusztáld ki tűzijáték-bombákkal, és azt hagyd a sufniban. Én megcsináltam, el is vitték, több betörés nem volt, pedig előtte szorgalmasan visszajártak... És már elévült, felesleges feljelentgetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!