Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Meg lehetne reformálni a...

Meg lehetne reformálni a büntetés végrehajtást?

Figyelt kérdés

Pillanatnyilag a büntetés végrehajtás az EU-ban és az USA-ban is nagyon drága.

Mi lenne ha a "hagyományos" börtönbüntetés helyett az álló cella lenne az alap?

Mivel veszélyes mindenkire tennék szív és légzés monitort. Ha elveszti az eszméletét, az elsősegély idejére a büntetést felfüggesztem. Ha "összerakták" mehet vissza.

A büntetéseket évek helyet órákban vagy napokban lehetne mérni. Nem lenne összeütközés ott, hogy egyeseknek jelentősen magasabb komfortot biztosít, mintha otthon lenne (konkréten ismertem embert, aki a teleket börtönben töltötte)

A több éves börtönbüntetés egy gazdaságossági számítás tárgya lehet A bűncselekmény X Forint hasznot hoz Y% eséllyel bukok le, akkor Z évet kapok.

Ha a büntetés épp hogy túlélhető ez a számítás azért másképp néz ki. A visszaesők száma biztos, hogy csökkenne, ha nekik újra le kellene tölteni az addig börtönben töltött időt, csak utána kezdhetné meg az aktuális büntetését.

Ezzel a módszerrel a börtönök alapterülete, személyzet száma, a lázadás és szökés lehetősége erősen csökkenthető lenne.

Nem hiszem, hogy rajtam kívül mindenki buta. Mi az oka, hogy rengeteg kormány közül egyben sem merült fel?

2015. okt. 18. 22:14
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Velem szemben követtek már el bűncselekményt (betörtek a lakásba) de ott a rendőr segítőkészebb volt, mint bárki más. Csak éppen kb megoldhatatlan ügyet kapott. Tudtak venni ujjlenyomatot, de mit ér, ha nincs adatbázis (ami ellen folyton hatalmas felhördülés van, ha be akarnák vezetni). Megnézték volna a kamerát, de a ház népe drágának találta, így nem volt. Legalább körülbelülire ki akarták deríteni, hogy mikor történt, hogy a környékbeli kamerákat átnézzék, de a szomszédok (akik folyton otthon voltak, mert nyugdíjasok) nem hallották, ahogy valaki akkora erővel betörték az ajtót (vállal) hogy a fél ajtófélfa kiszakadt a helyéről, és a szembe szomszéd még arra se vette az energiát, hogy bevallja, hogy kinézett (pedig én akárhányszor jöttem-mentem, mindig ott láttam a szemet a kukucskálóban, tehát látta a betörőket).

Most ilyenkor mit csináljon a rendőr? Hogyan nyomozzon? Nem tudja, ki volt az, nem tudja, mikor történt, azt se tudja, hányan voltak... Semmi, de semmi nyoma nincs.

Nálunk nem csak az a baj, hogy a rendőrség nem tesz semmit - sokszor tennének, csak éppen nincs rá jogkörük (amiről ők nem tehetnek) vagy társadalmi ellenállásuk van (nehéz nyomozni, ha mindenki letagad mindent és még véletlenül se akar segíteni).

De attól, hogy a börtönben meg akarod kínozni a rabokat, attól nem lesz jobb semmivel. (Az álló cellát amúgy használták az előző rendszerben, egy-két hét alatt bele lehet halni, vagy súlyos agykárosodát szenvedni) - tehát pl elkövetsz egy közlekedési balesetet (bárkivel megeshet, elég egy pillanat, rossz döntés, és gyilkos vagy) és már nagy eséllyel nem kerülsz ki a börtönből.

És számtalan kutatás bizonyította már (amire próbáltam utalni) hogy a minél szigorúbb börtön és büntetés egy dolgot növel: a védekezést amikor elkapják. Ha valakit azzal "fenyegetsz" hogy rehabilitálod, nem fog bármilyen erővel küzdeni az elkapás ellen, hiszen nincs az élete veszélyben. Ha azzal fenyegeted, hogy kínzod és/vagy megölöd, akkor lebukáskor sokkal esélyesebb, hogy ölni fog, hiszen életveszélyben van!

A bűnözés visszaszorítására hasznos eszköz az, ha a bűnöző retteg a lebukástól. Ha 100 ismerőséből 5 bukik le, nyugodtan megy, bármilyen büntetéssel fenyegeted, mert nem fél tőle, hiszen úgysem bukik le. Aki fél attól, hogy elkapják, nem indul el. Ha 100 ismerőséből 95-öt elkapnak, ő sem indul el, mert úgyis elkapják.

A másik hasznos eszköz pedig a jó életszínvonal. Nagyon sokan azért törnek be, rabolnak, fosztogatnak, mert egyszerűen meg akarnak élni, és ezt látják (ebben szocializálódtak) megoldásnak. Ha jó a közoktatás (és ELÉRHETŐ), van munkahely, nem csinálunk gettókat, ahol csak ezt látják példaként, akkor ez, pláne egy hatékony rendőrséggel, és a rendőrséggel együttműködő társadalommal (mert ez a MI dolgunk is!!) rendkívül hatékonyan vissza lehet szorítani a bűnözést - a maradék már leginkább az "elkerülhetetlen" bűnesetek, pl a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság és társai, ami ellen az egyetlen védekezés az odafigyelés és az orvosi segítség. Ők is az a kategória, akit büntethetsz bármivel, ígérhetsz nekik lefejetést, kivégzést, hat éves kínzást, meg fogja tenni, mert nem ura önmagának.

És zárásképpen: nézd meg a középkori statisztikákat. Ott aztán volt kínzás és kivégzés, mégse mondhatni, hogy alacsony lett volna a bűnözés, sőt...

2015. okt. 19. 11:54
 12/13 anonim ***** válasza:
egy Moldova idézet "őrnagy úr a büntetés-végrehajtás nálam elérte nevelési célját, hülye vagyok, kopasz és homoszexuális:)
2015. nov. 18. 17:32
 13/13 A kérdező kommentje:

Az adott környezetben épp arról van szó, hogy egy bűnözőnek (ha EGYESEKET békén hagy) esélye sincs a lebukásra.

Az ítéletek csak a ködös jövőben születnek meg és erősen esetlegesek.

A börtönök a gyakorlatban nem látszanak ma sem alkalmasnak rehabilitációra. Egyes emberek között ciki, ha valaki nem börtönviselt.

Egy nem működő lánc egy elemét próbáltam hozzá nyúlni. Igen az egészet kéne rendbe tenni. Ha a börtön olcsóbb lehet foglalkozni a rendőrséggel, hogy lehetőségük és motivációjuk legyen arra, hogy elfogják az elkövetőket (és nem a gyanúsíthatóakat).

Közben a bíróságokat is rendbe lehetne tenni hogy reális idő alatt reális ítéletet hozzanak.

Itt a dolog körbe ért és át lehetne alakítani a börtönöket iskola jellegűre. (ekkor már) Például addig senkit sem engednék ki, amíg nem tud írni, számolni.

Hangsúlyozom, amit írtam, azt egy üzemképtelen rendszer egy pontjának a javítására írtam.

2015. nov. 21. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!