Mennyi időt vesz igénybe egy feljelentés az elejétől a lezárásáig?
Oh hát évekig tart.
Èn két ügyben voltam szemtanu.
Egyszer egy baleset volt elöttem, és a gyerek anyja tett feljelentést, mert a zebrán gázolták el(a rendörök kapásbol a gyereket vádolták, mert kirohant, csak a zebrát felejtették el, hogy ott rohanással is neki van elsöbsége). Itt a rendörség kb 6 hónap után hívott fel, hogy tanuskodjak, ezt megtettem, és majd 2 év!!!! után kellett helyszinre mennem és megmutatni, hogy hol feküdt a gyerek. Mi lett vele nem tudom, mert én közben külföldre költöztem, és mondtam a rendörségnek hogy akkor hívjanak ha fizetik a haza utamat.
A másodiknál meg a volt cégem egy másik céggel pereskedett, ahol én voltam a levelezö partner, így beidéztek a bíroságra 2!!! évvel a feljelentés után.
Ha a papírjaid közjegyzö elött hitelesítve voltak, akkor nagyon hamar menni fog, mert csak egy behajtó cégnek kell oda adni és ha lejárt a határidö akkor ök behajtják(ilyenkor a behajtok a költségeiket is a tartozó félre róják). Ha csak ügyvéd elött volt a papír megírva akkor szintén évekig eltarthat, míg elbírálják.
Èn a helyedben nem várnék, hanem elmennék egy ügyvédhez, aki egy felszolító levelet fog írni annak aki tartozik, és abban levázolja, hogy mivel jár, ha nem válaszol. Az ügyvéd ilyenért kb 20-30.000Ft-t kér, de ezek után gyorsan szoktak reagálni és fizetni, vagy is még bíroságra sem kell menni.
Első körben ne rendőrségi feljelentést tegyél, a tartozás az polgárjogi ügylet.
Fizetési meghagyás, ha ellentmond, eldöntheted, hogy pereskedsz, vagy sem.
A rendőrségi feljelentés után következő nyomozás és büntetőeljárás évekig tarthat, ahol te sértett ésvagy tanu leszel, de ami fontos, a pénzedet NEM kapod vissza, egy büntetőeljárás során.
Az egy külön polgárjogi eljárás. Pl ha a betörőt elítélik mert betört és tőlem lopott, megy a sittre, de a káromat csak külön polgári perrel érvényesíthetem vele szemben.
Egy kivétel van: hacsak az illető önként úgy nem dönt, a büntetőfeljelentés után, kisebb büntetés,(a kár megtérült, blablabla) esetleges feljelentés visszavonás kikönyörgése miatt mégis fizet.
Még én fizessek azért, mert ő tartozik nekem?
Át lehet hárítani rá ezt a költséget?
Ráadásul ez még ki tudja mennyi időbe is beletelik, hiszen gondolom időpontot kell foglaltatni egy közjegyzőhöz, aztán elmenni, nem tudom hány órát ott tölteni, mire elkészíti a meghagyást. Biztos, hogy ez a megfelelő út?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!