Kinek van elsőbbsége, ha rendőr-, tűzoltó- és mentő-autó szirénázik és összejönnek egy kereszteződésben?
Ha racionálisan nézzük akkor 1. a mentő mert az vagy egy konkrét esettel dologzik már azt szállítja, vagy egy konkrét esethez megy, ahol egyből beavatkozik.
A 2. a tűzoltó, mert ott azért ez a 2-3 mp nem lehet akkora különbség, meg nem lehet tudni mennyien vannak egy égő házban stb. most ha világvége sortűz van akkor nyilván egy flottányi tűzoltó megy az más.
A rendőr szerintem meg azért 3. mert ott hiába specifikus az eset amire kihívják, jogszerűen beavatkozni bőven nem mindig sikerül, az eljárás menetéről nem is beszélve, főleg ha senki semmit nem látott kategóriás a dolog.
KRESZ szerint ötletem sincs, ez csak elméleti fejtegetés volt.
Mindenképpen a mentőnek van elsőbbsége, hiszen életek múlhatnak rajta. Utána következik a tűzoltó, szintén életek múlhatnak rajta. Majd a rendőr. És végül a személyautó. Szerintem ilyen esetben fontossági sorrend van. És lehet, hogy a kresz szerint neked van elsőbbséged a mentő előtt, de ha ebbe valaki belehal, akkor sokra mész vele.
Én azért írtam, hogy esetleg eldöntik egymás között, mert ahogy semmi sem fekete és fehér, úgy a szirénázók munkája sem ilyen.
Az sem mindegy, hogy RoKo megy szirénázva, egy esetkocsi rohan valahova vagy épp egy átszállítást végző mentőautó buricskázik arra. Az átszállítás is sürgős, de sokszor közel sem annyira, mint a másik kettő. Ugyanez elmondható a többi megkülönböztető jelzést használó autóról is.
Ezért írtam a #3-ban, hogy sok esetben akár lemondhatnak az elsőbbségükről a másik javára. Én már pl láttam olyat hogy a védett útvonalon haladó szirénázó mentőautó elengedte a másik szirénázó mentőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!