Polgárőr helyezheti magát szolgálatba?
Kedves kérdező!
A polgárőr jogai és kötelezettségei nagyjából megegyeznek egy sima állampolgár jogaival és kötelezettségeivel. Nincs ilyen, hogy szolgálatba helyezed magadat. Nem vagy rendőr, hogy szolgálatba kelljen magadat helyezni. Polgárőrként, ha valamilyen veszélyhelyzetet, vagy bűncselekményt tapasztalsz ugyanúgy megillet a végszükség és a jogos védelem, mint bárki más.
Az a baj, hogy a legújabb törvényben sincs erre vonatkozóan utalás:
Évek óta én is polgárőr vagyok.
Egy rendőr, nem rendőr. Egy polgárőr, nem polgárőr. Úgy helyezheted magad szolgálatba, hogy bejelentkezel a rendőrségre. De egymagad nem láthatsz el szolgálatot (vagyis mégis, de ebbe NE menjünk bele). A lényeg, hogy ha betörést észlelsz, értesítsd a hatóságokat és Ennyi. Az átlag polgárnál sincs több jogod, annyit tehetsz mint bárki más. A polgárőrség segítheti a rendőrség munkáját, de nem nagyon szoktak minket hívni ha intézkedni kell. Kiképzetlen, átlagos emberek ne akadályozzák a rendőrség munkáját.
Ezeket tudom, de úgy érzem, hogy még mindig nem érthető teljesen, hogy mit akarok.
Tudom hogy JOGOM annyi van, mint bárki másnak. A bűncselekmény helyszínén a polgárőr visszatarthatja az elkövetőt, eközben viszont jogi védelmet kap!
Én arra vagyok kíváncsi, hogy ez a védelem CSAKIS akkor érvényes ha be vagyok jelentkezve, vagy máskor is?
Én olyan fajta vagyok hogy nem hagynám annyiban a dolgokat, viszont nyugodtabb lennék, ha az igazolvány felmutatásakor megilletne a jogi védelem.
Szia!
Így már értem a kérdést!
Szóval mikor legalább párban vagytok, és be vagytok jelentkezve a rendőrségre, akkor illet meg a jogi védelem.
Személyes megjegyzés: ha intézkedni kell, "nem kell igazolványt felmutatni". Én sem szoktam annyiban hagyni ha betörést észlelünk, de Tudod előtte érdemes átgondolni, hogy akkor hányan is vannak, van -e fegyverük, vagy fegyvernek látszó tárgyuk...
Mivel polgárőr vagy, így szolgálatban nem lehet nálad önvédelmi éles lőfegyver, így egy esetleges tűzharc során feltehetően alul maradnál, hacsak nem veszed el tőle és nem használod ellene. Nagyon oda kell figyelni ezekre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!