Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Miért mondják: kitakart, ha...

Miért mondják: kitakart, ha eltakart?

Figyelt kérdés
Többször olvastam már, pl. bűnügyi gyanusított esetében, hogy "kitakarták az arcát". Közben meg el volt homályosítva, hogy ne lehessen felismerni. Ilyenkor nem azt kellene írni, hogy eltakarták az arcát? Miért így mondják?

2013. márc. 21. 11:45
 1/5 anonim válasza:
Szerintem hülyék,hogy így mondják.Ezt csak akkor kéne mondani,ha valaki beállt eléd..és kitakart...én meg azt nem bírom,mikor személynevek elé a-t tesznek..mikor csak a nevet kéne mondani,névelő nélkül,meg mikor a nék helyet nák-ot mondanak,meg sokszor használják,hogy de hiszen,mikor azt csak külön lehet használni,meg még sorolhatnám,tudom,szőrszálhasogató vagyok....
2013. márc. 21. 11:56
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
mert kivették a képből, mint információból az arcot. méghozzá takarással. azaz kitakarták.
2013. márc. 21. 12:25
 3/5 anonim ***** válasza:

Engem is idegesít.

Én betakarom a kisfiamat, ő meg folyton kitakaródzik.

A gyanúsított arcát meg eltakarják. Szerintem.

2013. márc. 21. 22:56
 4/5 anonim ***** válasza:

ezzel az erővel azt is mondhatnád, hogy eltakarod a kisfiadat...

ha azt mondják neked, hogy az eltakart arcú embert mondjuk Kovács Béla, akkor elsőre neked is az jut eszedbe, hogy ráhúztak valamit a fejére, vagy valamit odatartottak az arca elé, vagy valami hasonló. ha viszont azt mondják, hogy kitakarták az arcát, akkor pontosan tudod, hogy utólag tették felismerhetetlenné. így, még ha nem is tetszik a kifejezés, segíti a megértést, azaz használata indokolt.

2013. márc. 22. 12:43
 5/5 anonim ***** válasza:

A magyar nyelvben sok olyan kifejezés van, ami nem egyértelmű vagy csak furcsa.

A "betakarták" az arcát az az lenne, ha rátesznek valami ruhát, amivel valóban betakarták az arcát. Kitakarták, azaz kivették a képből. Jól írta az egyik kommentelő. Viszont, nem el volt homályosítva, hanem el volt életlenítve és így nem lehetett felismerni, vagy inkább megismerni? :) De elismerem, hogy mindkettő jó. :))

Nekem pld. az a kifejezés nem tetszik, amikor kéred a másikat, hogy ADJA ODA amit kérsz, közben meg ADJA IDE lenne a megfelelő. Vagy szól a csengő, akkor az CSENGETNEK, még akkor is, ha egy ember nyomja a csengőt. Ide sorolnám a VISZONTLÁTÁSRA kifejezést is, amikor vadidegentől köszönsz el, pedig nem is akarod viszontlátni. Ha megkínálnak cigarettával és nem dohányzol, akkor miért a KÖSZÖNÖM, NEM a megfelelő válasz? És miért dohányzóasztal van a nappaliban, amikor nem is dohányzol? És miért kell KEDVES vagy TISZTELT jelzőt írni a levél elejére, ha nem is ismered az illetőt, vagy nem biztos, hogy kedves, vagy csak pusztán nem tiszteled, mert éppen egy kellemetlen levelet kaptál tőle? De nem csak a pusztán nem kedveled, a hegyoldalban sem és a hegytetőn sem tisztelnéd! :) Persze, ez mindennek a teteje és még sorolhatnám. :)

De egy nagyon színes és érdekes nyelv a miénk!!! Szeretem használni és játszani vele.

2013. márc. 27. 00:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!