Ha valaki facebookon nyíltan leírja egy kommentben, hogy ő graffitizett össze valamit, azt fel lehet jelenteni a rendőrségen?
Azért a gyilkosság és a graffiti között van különbség. Pláne, hogy a gyilkosság az nem magánvádas dolog.
Csak azt mondja el nekem valaki, hogy miért ilyen tipikus magyar dolog ez a feljelentgetősdi.
"Miért ilyen tipikus magyar dolog ez a feljelentgetősdi?"
Például azért, mert az én és a szüleim pénzéből csinálták meg Kökin a metró végállomást, amit kis nyomorékok összegraffitiznek, és nekem kell minden nap bámulnom, plusz ha majd egyszer letakarítják, az is az én pénzemből lesz, és k*rvára zavar, hogy ezt a pénzt ilyenekre kell költeni, ahelyett, hogy pl új metrókat venne belőle a bkv, és nem lenne halálfélelmem, ha felszállok egyre. Meg egyébként is, ha már vannak törvények, akkor tök jó lenne, ha valaki be is tartaná őket...
Ez nem feljelentés. Csak tanúvallomás egy szabálysértési ügyben.
2 lehetőség létezik ha bemégy:
- Nincs ügy belőle, vagyis nem jelentették be a rendőrségen a rongálást. Ilyenkor sem te, sem a rendőr nem tehet feljelentést, megköszönik, és kész.
- Ha tettek bejelentést, akkor mint tanút meghallgatnak, itt elmondod, hogy XY a facebook oldalon leírta nekem, vagy publikusan, hogy ő tette. Ezt érdemes elmenteni, vagy kinyomtatni, és átadni részükre.
Ha a károkozás, és helyrehozás költsége nem haladja meg az 50eíFt-ot, akkor az illető csak 5-100eFt-ig terjedő bírságot kaphat. Ezt ledolgozhatja, de el is zárhatják miatta.
Egy rendőr.
Utolsó!
Neked úgy látom felesleges magyaráznom a magánindítványos, és a hivatalból üldözendő bűncselekményeket.
A facebookon pózoló cigányokat fel kell jelenteni, addig nem indulhat eljárás.
Sziasztok!
Én foglalkozom graffitivel, és fel is vállalom fényképekkel (a Facebook - on, és magánemberként is) - igaz, csak törvényes keretek között űzöm, mert az illegalitás nem egyenlő a kreativitással, meg amúgy sem célszerű a tilosban járni.
A kérdés mindenképpen érdekes, pontosabban az, hogy ki tehet feljelentést. Csak a tulajdonos? Mert ha tényleg bárki, akkor szerintem egy fotóval be lehet menni a rendőrségre.
Aki partner lehet még a feljelentésben, az a Szeretem Budapestet Mozgalom, a honlapjukon több firkás - feljelentéses poszt is van. Lehet érdemes lenne náluk (is) kopogtatni egy fényképpel, szervezetként ők is megteszik talán a feljelentést.
Fotót nem tudnál valahova feltölteni a "műről"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!