Mi történik akkor ha otthon hagyom az igazolványtokomat, benne az összes igazolványommal?
Bérlet, diák igazolvány, személyi, taj, lakcímkártya...
Ha elkap az ellenőr a buszon akkor mi lesz velem? Ha megmondom hogy otthon van mindenem akkor elenged? Vagy mi? Mert büntetést nem tud adni se...nem?
Mivel a buszon az ellenőr nem hivatalos személy, ezért nem intézkedhet veled szemben, azaz nem korlátozhat a szabadságjogaidban. Nem kötelezhet arra, hogy Te megvárd a kiérkező rendőrt. Elsétálsz oszt' kész. Ha viszont az ellenőrrel van közterület felügyelő (ez egyértelműen megállapítható, mert egyenruhát hordanak, és jelvényt viselnek), akkor a közteres viszont kötelezhet arra, hogy megvárd a kiérkező rendőrt. Kényszeríthet is, ha Te nem vagy hajlandó eleget tenni a kérésének.
Ha közteressel kapcsol le az ellenőr, és még rendőr is van, akkor asszem még egy szabálysértési eljárás is társulhat a dologhoz, ami elég vastag a büntihez képest is. De ezt nem vágom annyira...
Attól, hogy neked van bérleted, és diákod, attól még ugyanúgy megbüntethetnek, ha nincs éppen nálad.
Viszont általában van arra lehetőség, hogy utólagosan bemutasd a bérleted, és a diákod a büntetéstől számított néhány napon belül. Ebben az esetben általában kevesebbet kell fizetni. Viszont ezt az ellenőrnek kell mondanod, aki megbüntet, hogy van mindened, csak otthon hagytad véletlenül. Így ő nem 16.000-es csekket állít ki, hanem mondjuk 2.000-eset.
Nem vagyok 100%-ig biztos ezekben a dolgokban, még azért várd meg pár hozzászólást, aki vagy megerősítik amit írtam, vagy korrigálják :)
sok szerencsét ;)
"Akkor is ha nem vagyok 18?"
Akkor pláne.
"Ja és az ellenőr nem kérhet tőled személyigazolványt, az már más kérdés, hogy megteszi..."
Mért ne kérhetne? Egyetlen jogszabály sem tilt ilyesmit, kizárólag az van előírva ki az akinek köteles vagy átadni. Olyan tiltó rendelkezés márpedig nincsen, ami azt szabályozná, hogy Mariskanéni nem kérhet tőled személyit mikor tojást vásárolsz nála a piacon. Gyermekeim ti k urva nagy tévedésben és fogalomzavarban vagytok!!!
"az ellenőr nem kérhet tőled személyigazolványt"
Pedig ezt a mondatot hány szellemi fogyatékos leírta már itt. Mindig jót röhögök rajtuk. :D
Akkor legyen úgy, ahogy a többiek írták.
Viszont a #7/8-as hozzászóláshoz csak annyit fűznék, hogy:
Panelben laktam még szüleimmel. Egyik este épp másztam fel a negyedikre, mikor félúton összefutottam egy ismeretlen ürgével, akin nyilvánvalóan látszott, hogy ittas. A második emeleten próbálgatta a saját lakácskulcsát a zárba, ami természetesen nem működött, mert a pali eltévesztette a házszámot! Mondtam neki, hogy menjen ki a lépcsőházból, mert tudom, hogy nem itt lakik, és eltévesztette a házszámot. Erre ő próbálta előadni, hogy ő márpedig itt lakik. Na mondom pajtikám, akkor kapd elő a személyidet, és megmondom, hogy hol laksz, mert ez a 10-es szám. Lebattyogunk az lépcsőház ajtóig, te öregem kisétálsz, oszt max megmondom, hogy merre indulj. DE ő márpedig nem megy sehova. Jó, rendőr. Kijött a rendőr, elmeséltem a story-t, és mikor említettem, hogy megpróbáltam elkérni a személyiét - amit természetesen nem adott oda -, akkor azt mondta a rendőr, hogy ezt meg ne próbáljam még egyszer, mert abból bajok lesznek. Ezen az alapon az ellenőre sem kérheti el senkitől.
Szabálysértés esetén - ha nincs érvényes jegyed -, és többen vannak az ellenőrök (tehát tanú is van), akkor is, hiába bizonyíthatja a másik 1-2-3-4 ellenőr, hogy Neked nem volt érvényes jegyed, ha egyszerűen a jog szerint ők 5-en voltak, Te meg egyedül, viszont nekik hasznuk származik abból, ha megbüntetnek.
Így nyilván ellenőrzés címszó alatt, elkéri a jegyed, összegyűri, zsebreteszi, és megbüntet, és bizonyítsd be, hogy kinek is van igaza! Tehát, senkit sem érdekel hányan vannak, mert nem lehetnek "pártatlanok".
Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!