Kihallgatásra kell mennem hamisítás ügyben amiben nem vagyok bűnös, többi lent-?
Biztos jön a kérdés, hogy miért vettél bérletet attól az ismeretlentől és miért nem mentél el a jegypénztárba vásárolni?
Alapszabály, hogy bérletet csak a jegypénztárban vehet az ember. Te ezt megszegted, hiába nem tudtál róla, hogy a bérlet hamis, végül is valamilyen szinten "bűntárs" lettél te is. Ezután alaposan gondold meg kitől mit veszel.
Szerintem is pénzbírságot kapsz.
A magánokirat-hamisítás a közbizalom elleni bűncselekmények körébe tartozik. A bűncselekmény jogi tárgya a magánokiratokba vetett bizalomhoz fűződő társadalmi érdek.
Btk. 276. § Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
A bűncselekmény elkövetési tárgya a magánokirat. A magánokiratnak minősül minden olyan okirat, amelyet jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének a bizonyítására állítottak ki és nem közokirat (lásd még: teljes bizonyító erejű magánokirat). A vény, MÁV arcképes igazolvány, menetjegy is magánokirat.
A bűncselekmény elkövetési magatartása a felhasználás. Tehát hamis magánokirat készítése vagy meghamisítása önmagában nem minősül magánokirat-hamisításnak. Felhasználás alatt a hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokirat joghatás kiváltására való használatát jelenti. Felhasználásnak minősül a bemutatás, felmutatás, átadás stb. Nem felhasználás, ha a hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot az elkövető magánál tartja.
Beidéznek, majd okmányszakértőt rendelnek ki, és bírósági ügy lesz belőle. Azt pedig kár volt írnod, hogy nem vagy bűnös, a fentebb leírtakat mutasd meg a szüleidnek is szerintem.
" A bérletet egy ismeretlen személytől vásároltam"
Ilyen baleset hogyan történik? A bérletet a BKV, MÁV, Volán árulja. Ez már olyan mintha én egy diplomát nem az egyetemtől "vásárolnék", hanem egy ismeretlen személytől. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!