Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Egy rendőrnek milyen körülmény...

Egy rendőrnek milyen körülmények között áll jogában tüzet nyitni valakire?

Figyelt kérdés
2010. nov. 29. 16:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Minden olyan esetben ha a fegyverhasználat feltételei fennálnak.
2010. nov. 29. 16:12
 2/11 anonim ***** válasza:
Egy esetben biztos; ha azonos vagy nagyobb tűzerejű fegyverrel (halálosan) veszélyeztetik őket.
2010. nov. 29. 16:16
 3/11 anonim ***** válasza:
Ja és még valamit, mert látom nagyon nem vagy képben. Olyan a nem létezik, hogy jogában áll. Vagy köteles fegyvert használni, vagy tilos neki. De ez sosincs az ő döntésére bízva.
2010. nov. 29. 16:21
 4/11 anonim ***** válasza:
Ne Te ezt honnan vetted, hogy kötelessége és nem joga a lőfegyverhasználat??? Ez nekem új, talán új rendőrségi törvényt fogadtak el a hétvégén???
2010. nov. 29. 18:15
 5/11 A kérdező kommentje:

Tudtommal is csak joga, és nem kötelessége, amit alapból hülyeségnek tartok. Aki rendőrnek megy nem azért megy hogy gyilkoljon... Az, hogy egy mesterlövésznek parancsba adják ha eldurvul a helyzet, hogy lője ki az elkövetőt, az más kérdés.

De ha például egy járőrre tüzet nyitnak, akkor nem hiszem hogy lesz neki ideje azt kérdezgetni, visszalőhet-e. Én eddig úgy tudtam, hogy a rendőrnek jogában áll tüzet nyitni arra, aki ő és/vagy mások életét veszélyezteti, például fegyverrel hadonászik emberi pajzsként használva 1 civilt.

Ilyen esetben nem hiszem hogy a rendőr szép nyugisan megkérdezi a felettesét, hogy mit tegyen. Ugyanez van a TESZ-nél is tudtommal, ott az első felszámolónak aki behatol és szemben találja magát egy fegyveressel kell döntenie hihetetlen rövid idő alatt. Van-e annyi ideje, hogy lerohanja a gyanúsítottat, vagy nincs. Ha mondjuk az illető a fegyveréért kap és tüzelni akar, akkor a felszámolónak nincs mit tennie, ártalmatlanítani kell.

Na de itt csak arra akartam kitérni, hogy szerintem hülyeség amit írsz, nincs olyan hogy köteles lelőni valakit, kivéve ha mesterlövészről van szó, de ez megint más. Amúgy akkor erősítse meg valaki tapasztaltabb személy azt az elgondolásom, hogy a rendőr tüzet nyithat, ha a gyanúsított fenyegeti az ő és/vagy mások életét...

2010. nov. 29. 20:05
 6/11 anonim ***** válasza:

Az a kérdés, hogy hogyan fenyegeti?!

A rendelkezésére álló kényszerítő eszközökből azt használja, amelyiket a cél elérésére megfelelőnek találja. Egyiket sem köteles használni, bár értelemszerű, hogy ha valaki kést ránt, és határozott a szándéka, akkor a rendőr sem a gázspray-ért vagy a gumibotért fog nyúlni. De ha fegyvert is ránt, még az sem jelenti, hogy használni is kell.

2010. nov. 29. 20:59
 7/11 anonim ***** válasza:

[link]

Kb az oldal közepe fele van a lőfegyverhasználat. Minden le van írva!

2010. nov. 30. 14:01
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó.
2010. nov. 30. 15:13
 9/11 djgenyo válasza:
Kedves tudatlan amihez nem ertesz ahoz ne ugass be. Nincs olyan h nincs kotelessege vagy joga. RTV ben megtalalod. Vagy sajat elhatarozasbol vagy parancsra hasznalhat fehyvert. Ha buncselekmenyt kovetne el parancsra akkor nem hasznalhat. Tomegben levoszemellyel szembe csak akkor ha az egyes szemelyel szembeni feltetelek fennalnak de idezhetek is neked nyomorek: a sajat elete testi epsege ellen intezett tamadas elharitasara, masok elete testi epsege ellen intezett tamadas terrorcselekmenyek stb megagadalyozasa elharitasa....stb attol h te tudod vhonnan de nincs mogotte biztos tudas ne magyarazzal okorsegeket...ha a te eleted kene h vedje megolnek es o meg hat az aldozat aztmondta loni kene de netegyem mar mert nincs jogom hozza...o tanulta tudni fogja hidd el lehet epp a segged fogja megmenteni! By
2010. dec. 3. 13:06
 10/11 A kérdező kommentje:
Utolsó: ez nekem szólt?
2010. dec. 3. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!