Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Egy közúti ellenőrzés során...

Egy közúti ellenőrzés során milyen információt kérhet a rendőr?

Figyelt kérdés
Tegnap megállítottak a rendörök, szokásos papírokat kérte, és kérdezte, hogy ,,Hova megyek?" Mondtam, hogy munkábából haza, erre vissza kérdezett, hogy ,,Hol dolgozok?" De nem könnyed csevegő hangsúllyal, hanem kicsit pökhendi és felszolitó módon. (Nem biztos, hogy jól ítélem meg a párbeszédet a történtek miatt, szóval lehet, hogy az ő és az én hangsulyom nem olyan volt igazából, mint ahogy én éreztem.) Vissza kérdeztem elég meglepve, hogy ,,Miért?" Erre ő már határozottan emelt hangon, hogy ,,Hogy hogy miért?" Mondtam, hogy ,,Már bocsánat, egyáltalán nem titok, de egy közúti ellenőrzés része egy ilyen kérdés? Soha sem kérdezték még tőlem" Itt próbáltam nagyon higgadt és együttműködő lenni, mert láttam, hogy kezdi fel kapni a vizet. Egy pillanatig csak nézett rám, majd: ,,Tudja mit? Kérem, állítsa le a gépjárművet, szálljon ki és nyissa ki a csomagtartót." Innentől én nem is igazán beszéltem. Nem ,,Becsicskultam" csak az otthonomtól 200 kilométerre hajnali kettőkor már nem igen akartam tetézni a bajt. A teljes autót átnézte, valamint engem is megmotozott, de nem talált semmit és egy jó fél óra után utamra engedett. A poén (ha mondhatom így) az egészben, hogy végül a munkahelyem nem is érdekelte, és többet nem is kérdezte. Jogilag milyen információkat kérhet el a rendőr, illetve bármiféle ok vagy gyanú nélkül meddig mehet el? (Gondolok itt az autó és a ruházat átkutatására)
tegnap 19:40
 1/7 anonim ***** válasza:
26%
Bármilyet. Normális ember meg válaszol.
tegnap 19:42
 2/7 A kérdező kommentje:
Tényleg nem azzal volt a bajom, hogy nem akartam volna elmondani, csak a hangsúllyal. Illetve meglepődtem rajta, és hirtelen nem a választ böktem ki, hanem hogy miért, mert ilyet tőlem még nem kérdeztek. Ha azt feleli, hogy szimplán kíváncsi, vagy bármilyen okot, rögvest elmondom, mert mért titkolnám? De valahogy azt éreztem, hogy ezt csak kötekedésnek szánja, és csak a fogást keresi. (Ismétlem, a történtek miatt lehet, hogy utólag rosszul ítélem meg.)
tegnap 19:50
 3/7 anonim ***** válasza:
14%

Rendőr. Nem az a dolga, hogy a lelkedet simogassa, hanem hogy gyorsan szerezzen információkat. Sok ember csak akkor hajlandó válaszolni ha így beszélnek vele, a kedvességre, udvariasságra pofátlansággal reagálnak. Azt hiszik ha udvarias, kedves egy rendőr akkor már nem is kell válaszolniuk meg poénkodhatnak, hazudhatnak nyugodtan.

Ahogy nem tudhatod miért igazoltattak,. lehet hogy egy gyilkost kerestek, de lehet hogy csak már te voltál a 157. autós akitől pont ugyanazt kellett megkérdeznie.

Jogilag bármit kérdezhet, neked meg nem mindenre kötelességed válaszolni. Mivel azonban nem tudod mit kérdezhet jogosan, így ha nem akarsz belefutni olyanba hogy nem válaszolsz valamire amit joga van kérdezni, hát érdemes simán csak válaszolni.

tegnap 20:25
 4/7 anonim ***** válasza:
62%

"Ahogy nem tudhatod miért igazoltattak"

Hogy ne tudhatná, a rendőrségi törvény szerint igazoltatás elején (vagy ha veszélyezteti annak sikerességét, akkor a végén) közölni kell az igazoltatás okát. Tehát a kérdező vagy tudja hogy miért igazoltatták, vagy a rendőr járt el rosszul és lehet menni panaszt tenni az őrsön.

tegnap 20:48
 5/7 A kérdező kommentje:
Az a fura, hogy végül semmilyen bírságot vagy figyelmeztetést sem kaptam. Pedig azt mondják, hogyha akar, akkor úgy is talál valamit. Szóval nem hogy én nem tudom, miért alított meg, de végül még csak nem is mondta.
tegnap 20:54
 6/7 anonim ***** válasza:

[link]

A rendőrségi törvény szerint a ruházatodat és a járművedet csak akkor vizsgálhatják át, ha "azt a személyazonosság megállapítása, a közrendet, a közbiztonságot fenyegető veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja szükségessé teszi". V. Fejezet 29.§

"Jogilag milyen információkat kérhet el a rendőr"

32. § "A rendőr a feladatának ellátása során bárkihez kérdést intézhet, felvilágosítást kérhet, ha alaposan feltehető, hogy a megkérdezett olyan közlést tehet, amely a rendőri feladatok teljesítéséhez szükséges. A felvilágosítás kérésének idejére a kérdezett személy feltartóztatható. Akitől a rendőr felvilágosítást kér – ha jogszabály másként nem rendelkezik – az általa ismert tényekkel, adatokkal kapcsolatos válaszadást nem tagadhatja meg."

Közlekedésrendészeti intézkedés esetén ellenőrizheti a járműhasználat szabályszerűségét, ezt rá lehet fogni a csomagtartó kinyittatására.

A ruházat átvizsgálása miatt panaszt tehetsz a kapitányságon, ha nem akarod annyiban hagyni a dolgot. Ha meg hagyod, mert amúgy semmiben nem szenvedtél kárt, most már tudod mit tehet a rendőr és mit nem.

Fun fact, vagy nem is annyira fun, de fact, hogy a rendőr csak megfelelő jelzéssel állíthat meg ellenőrzésre. Olyan nincs, hogy felkapcsolja a villogót és kész, akkor nem vagy köteles megállni, csak elengedni. A KRESZ 6§-a rendelkezik erről, mégpedig a következőképpen:

"(2) * Ha a rendőr a forgalmat nem útkereszteződésben irányítja,

a) a járművek megállítására

aa) karjának vagy fehér szegélyű piros tárcsának függőleges feltartásával, piros vagy fehér fény körbeforgatásával, illetőleg síppal ad jelzést,

ab) menet közben a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból, illetve motorkerékpárról ad jelzést, karjának, fehér szegélyű piros tárcsának, piros vagy fehér fényű lámpának fel-le mozgatásával, illetőleg hangszórón vagy a megállásra felhívó szövegű felirattal;"

Tehát ha meg akar állítani közúti ellenőrzésre akkor vagy tárcsával vagy lámpával, vagy ha út közben állít meg, akkor tárcsával, lámpával vagy hangszórón szólíthat fel a megállásra. Ha ilyen nincs, nem is vagy köteles megállni. Ezt is érdemes észben tartani.

tegnap 21:06
 7/7 anonim ***** válasza:

Kérdező?

Neked most tényleg az a bajod, hogy a rendőr a munkáját végezvén kérdéseket merészel feltenni neked?

ma 03:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!