Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Igaz hogy a rendőrt százszor...

Igaz hogy a rendőrt százszor nehezebb vád alá helyezni a bűncselekményért?

Figyelt kérdés

dec. 9. 20:47
 1/8 anonim ***** válasza:
71%

Igen, általánosságban igaz, hogy a rendőröket nehezebb vád alá helyezni bűncselekmény miatt, mint a hétköznapi polgárokat. Ennek több oka is lehet:

1. Intézményi védelem és belső vizsgálatok: A rendőröket általában saját szervezeti struktúrájuk védi, és sok esetben az ügyeket először belső vizsgálatok keretében kezelik. Ez lassíthatja vagy akadályozhatja az ügyészségi vádemelést.

2. Jogosítványok és körülmények: A rendőrök munkájuk során olyan jogokat és eszközöket használnak (pl. erőszak alkalmazása), amelyek indokolhatóak lehetnek bizonyos körülmények között. Így nehezebb bizonyítani, hogy az adott cselekmény szándékosan bűncselekmény volt, és nem az adott helyzetből fakadt.

3. Szolidaritás és előítéletek: A rendőri közösségben erős lehet az egymás iránti szolidaritás, ami a tanúk vallomásait befolyásolhatja. Ráadásul a bírók és esküdtek is hajlamosak lehetnek kedvezően viszonyulni a rendfenntartókhoz, mert ők a közbiztonság megtestesítői.

4. Politikai és társadalmi nyomás: A rendőrök elleni eljárások politikai és közvéleménybeli megosztottságot okozhatnak, ami visszatarthatja az ügyészeket a vádemeléstől.

5. Bizonyítási nehézségek: Mivel a rendőrök gyakran erőszakos szituációkban dolgoznak, a bizonyítékok (pl. testkamerák felvételei vagy tanúvallomások) értékelése bonyolult lehet. A bíróságoknak gyakran nehéz megítélni, hogy egy rendőr cselekedete arányos és jogszerű volt-e, vagy túlkapás történt.

Ettől függetlenül, ha egy rendőr bűncselekményt követ el, elvileg ugyanúgy felelősségre vonható, mint bárki más. A nehézségek főként a bizonyítás és a jogi eljárások körülményeiből adódnak.

dec. 9. 20:51
 2/8 anonim ***** válasza:
39%

2.

így van! és humán ellenőrzésen átesett és minden szó igaz!

dec. 9. 21:06
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Az egy dolog, hogy minden szó igaz. Csak a legtöbb nem szereti az ilyesmit.
dec. 9. 21:12
 4/8 anonim ***** válasza:
3%
Ha most találgatnom kellene vagy rendőr a kérdező vagy bűnöző!
dec. 9. 21:32
 5/8 anonim ***** válasza:
68%

1 - es totál baromságokat hord össze!

Látszik, hogy az 1 -es összes eljárásjogi "tudása" a filmekből meg a médiából van, de életében nem látott még semmilyen büntetőeljárást, ügyészségi nyomozást meg főleg nem.

A rendőr bűncselekménye esetén az ÜGYÉSZSÉG a nyomozóhatóság, külön erre a célra létrehozott nyomozó ügyészséggel.

Szakmai érdekek szólnak amelett, hogy az igazságszolgáltatás tagjai által elkövetett bűncselekmények minél gyorsabban és alposabban felderítésre kerüljenek.

Az, hogy a közvélemény ezt nem látja, az azért van, mert a büntetőeljárás alapból nem nyilvános eljárás, és terhelt alapjogai a rendőrt is megilletik.

A méltatlansági vagy éppen fegyelmi eljárás egy teljesen más dolog, de az sem marad el ilyen esetekben.

Nyomozó ügyészként nyomoztam én is a volt kollégám után, és ez nem azért volt nekem nehéz, mert ő is ahhoz értett, amihez én (anno ugyanazt a rendőrtiszti főiskolát végeztük, ugyanolyan alapképzést kaptunk), hanem, mert évek óta ismertem és nem feltételeztem róla bűncselekmény elkövetését.

De a végén felelősségre vonták és börtönbe is került.

dec. 10. 07:25
 6/8 anonim ***** válasza:
#5 na ezért nehéz NVSZ-esnek is lenni
dec. 10. 14:02
 7/8 A kérdező kommentje:
Persze hogy baromságot hord össze mert bemásolta a chatgptből, nem lehet 4 perc alatt ennyi szöveget írni. Aztán meg rám ír egy anyázos privát üzenetet amiért leértékeltem. A moderátorral meg töröltette a többi választ.
dec. 10. 17:21
 8/8 anonim ***** válasza:
95%
Tanúja voltam egy esetnek amikor a 90-es években egy kocsmai verekedés helyszínelésekor az egyik tanú (Nem gyanúsított! ) miután átadta a rendőrnek az íratait, nem válaszolt az esettel kapcsolatos feltett kérdésre. Erre a rendőr a nyakánál fogva a falhoz vágta és pofont is adott neki. Mindenki csak nézett, de meg sem mertek szólalni. A rendőröknek akkor még volt tekintélyük és az emberek tartottak tőlük, de a sok autós fedélzeti és testkamera miatt mára ez már nem annyira jellemző, mivel vissza kellett vegyenek a lendületből
dec. 12. 15:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!