Vádlottként, vagy bűnösként elhagyhatom egy hónapra az országot?
Egy hónapja lebuktam jármű önkényes elvétele miatt, elkötöttem egy verdát, hülye voltam. Rendőrségi ügy lett belőle, meghallgattak, azt mondta a rendőr hogy egy 3 hónapig biztos nála lesz még az ügy, aztán majd továbbküldi vademelésre. Még egyszer ki leszek hallgatva, ezt is ő mondta, mert lesz még pár tényállás tisztázás, postai úton majd értesít. Egy hónapja buktam le tehát, még nem szólt, hogy menni kell megint, viszont nekem meló céljából holnap reggel mennem kel külföldre. Április közepén jövök haza, ezt a melót nem halaszthatom el.
Kényszerintézkedés alatt nem vagyok, ezért úgy gondolom elhagyhatom magyarországot, de ez az én gondolatom. Egy tértivevényes levélben jeleztem adatokkal, hivatkozásiszámmal, hogy nem leszek itthon munkavégzés céljából és, ha ki akarnak hallgatni, azt április vége után tervezzék. Jogilag is elhagyhatom az országot, ráasásul hogy tértivevényes levélben jeleztem?
Baxki.
Te most tényleg azt képzeled, hogy előírásokat fogsz kiadni a rendőrségnek?!
Qrvára nem fogja érdekelni őket. Ha beidéznek és nem jelensz meg, először elővezetés, utána elfogató parancs.
Hogy te szóltál?! Kinek "szólogatsz" te?
Nagyon elnézted, hogy "hányas a kabát".
Ha esetleg be mész a rendőrségre, és az előadód ÍRÁSBAN engedélyezi hogy -tól -ig eltávozhatsz, arra azt mondom hogy korrekt.
De hogy te csak úgy bejelented neki?!
XDXDXDXDXDXD
3!
Azért ez nem teljesen így működik!
Sztem ki mehet külföldre.
Csak nem árt ha van egy ügyvéd, aki közvetít a rendőrség és a gyanúsított között.
Most ezért nemzetközi elfogatóparancsot biztosan nem fognak kiadni.
És bizonyos esetekben arra is van lehetőség, hogy írásban beadja a vallomását.
De ehhez már kell egy ügyvéd, aki kapcsolatot tart mindkettő féllel.
#7-nek:
És akkor most térjünk át a gyakorlati oldalra:
Ha az előadó engedélye nélkül távozik külföldre, és a magyarországi címére kiküldött szabályszerű idézésen nem jelenik meg, akkor elővezetését rendelik el.
Ha az eredménytelen, akkor elfogatóparancsot adnak ki.
Az előadónak a legkevésbé sem kötelessége mindenféle üzengetést figyelembe venni, és a körülményeket tekintve szerintem még be is fog "rágni".
Tehát nem vitatom hogy joga van -e külföldre utazni?
Saját felelősségre. #8 nagyon jól fejtette ki a lényeget.
#6-nak (kérdezőnek):
Itt a remek alkalom hogy megtanuld, hogy mi az a felelősség-tudat. Mert úgy látom hogy erre még nem került sor.
Nem muszáj mindenféle engedélyt kérned, hisz nem vagy kisiskolás, igaz?
A rendőrségnek sem kötelessége hozzád igazodni. Megoldják hogy kéznél legyél, ha kellesz. És ha külföldről kell visszarángatniuk, onnantól az előzetes letartóztatás "szökés-elrejtőzés" feltételét teljesítetted, vagyis előzetesben maradsz az ügydöntő határozat meghozataláig. Vagyis az ítéletig.
Eszem-megáll. Megfújod más kocsiját, (én meg majd elhiszem hogy csak kocsikázni akartál) és még te akarod beszabályozni a rendőrséget, hogy mikor, és hogyan járjanak el ellened?
Neked teljesen "elmentek otthonról"?!
" ha ki akarnak hallgatni, azt április vége után tervezzék.."
Ez nem így működik, mester!
A nyomozóhatóság dönti el, hogy mikor hallgat ki, nem te mondod meg.
Kimehetsz, külföldre utazhatsz, ha nem eddig nem kerültél olyan kényszerintézkedés hatálya alá, ami ezt nem engedné.
Egyetlen korlát van: Be kell jelentened a külföldi tartózkodási címed az ellened eljárást folytató hatóságnak. Erre 3 napod van (naptári nap, nem munkanap!)
Ha nem teszed, előállítható, majd elővezethető vagy és bűnügyi költség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!