Ha valakit megbüntet a rendör, mivel ugy ment az autóval, hogy nincs kötelezö müszaki rajta lejárt, se biztósitás semmi, de nem az övé az autó, akkor is köteles a birságot kifüzetni?
Ha az ismerősöd adta kölcsön az autóját, akkor elvileg az övé a fizetési kötelezettség, még ha a te neveden van,akkor is, a gáz csak az, hogy jogilag nem, mivel Téged meszelt el a rendőr, nem őt.
Nem kellett volna az ismerősödnek odaadnia a kocsit a szükséges okmányok nélkül, Neked meg nem szabadott volna elfogadnod így.
Beszélj Vele és rendezze ő a számlát!Ez így igazságos.
Igazságos, hogy ő rendezze azt a büntetést, amit valaki saját hibájából vétett? Na ne már. Még szép, hogy sofőrnek kell megfizetni a büntetést, hiszen ő vezette az autót, ő volt az, aki nem tartotta be a közlekedés alapvető szabályait, érvénytelen iratokkal indult útjára. Ehhez SEMMI KÖZE a kölcsönadónak.
Most ez kb. olyan, hogy azt mondom, itt egy kés, ezzel embert lehet ölni, és én leszek a hibás, ha te ezt megteszed.
A bírság jogos, a mértékét nem tudom, mert az elég nagy összegből ez nem derült ki. Sőt az is jogos, hogy a részedre küldték.
Azonban az anyagi helyzetedre való tekintettel kérhetsz részletfizetést és mérséklést. Akár el is engedhetik.
Szerintem pedig szituációtól függ, hogy milyen körülmények között adta oda az ismerőse az autót.
Ha pl. a munkájához kellett a megbűntetett embernek, így elmaradhatatlan volt a használat (az alkalmazó autójával volt kénytelen menni),akkor igenis azt terheli a felelősség, aki ADTA, mert ez olyan, mintha a munkaeszköz nem lenne hitelesítve.
Ha nem ez a szitu, akkor meg két felelőtlen emberről van szó.Mindkettő hibás.
A gyermekek miatt lehet részletfizetést kérni,de hogy elengednék...kétlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!