Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Tanúvallomást kell tennem az...

Tanúvallomást kell tennem az ország másik felében félreértés miatt, mi történik ha nem megyek el?

Figyelt kérdés
Győri vagyok és valami nyíregyházi verekedés ügyben kaptam idézést és telefonált egy nyomozó hogy ki kell engem hallgatni. Pedig életemben nem voltam Nyíregyházán, sőt az ország keleti felében sem voltam soha, kivéve 1999-ben voltam egyszer Gyulán. Sem rokonom, sem ismerősöm, senkim nem él arra. Ezt mind elmondtam a nyomozónak, de mondta akkor is be kell mennem hozzá tanúvallomást tenni, személyesen. A vírus sem kifogás, akkor is be kell mennem. Ehhez át kell vonatoznom az egész országot meg vissza is.
2020. ápr. 17. 13:19
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Honnan tudnád hogy telefonon rendőr idéz? :). Először mindig levélben keresnek meg.
2020. ápr. 18. 11:55
 12/13 anonim ***** válasza:

A kijárási korlátozásról szóló rendelet időbeli hatálya alatt elhagyhatod az otthonod önállóan saját felelősségedre a rendeletben felsorolt bármely okokból, de egyetlen okból sem vagy kötelezhető erre.

(Bírósági eljárások szünetelnek, a hatóság)

Pont azért így alkották meg a normaszöveget, hogy ne legyen az államnak kártérítési felelőssége.

A "Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez" Alaptörvényben meghatározott alapjog érvényesülése vonatkozásában ez a kormány fő válasza a világjárvány kihívására.

Még akiknek "hivatásbeli kötelezettség"-e van (akik esküt tettek: pl. orvosok, rendőrök, kormánytisztviselők, papok), azoknak is e rendelet csak a jogot biztosítja arra, hogy esküjük szerint ellássák hivatásukat, nekik sem ír elő semmit. (Más jogszabályok, hivatás etikai kódexek persze igen.)

A "legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági [...] szolgáltatások igénybevétele" alapos indok is neked jog hatósági szolgáltatás igénybe vételére, ez esetben is saját felelőségedre, saját érdekedben hagyod el az otthonod. (Pl. engedélyköteles tevékenység folytatásához az illetékes szakhatóságról engedélyt igényelsz.)

Ha kötelező lenne, akkor nem a tied lenne a felelősség, hanem az államnak lenne kártérítési felelőssége abban az esetben, ha fertőzésből neked vagy hozzátartozóidnak károd származna.

2020. ápr. 18. 12:31
 13/13 anonim ***** válasza:

Zárójeles mondat javítva:

(Bírósági eljárások szünetelnek, a hatóság meg érted jön, ha olyan súlyú az ügy.)

2020. ápr. 18. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!