Ha az ellenzék véletlenül nyerne a jelenlegi nem demokratikus választási rendszerben, mit tenne?
Legitimnek éreznék a győzelmet és kormányoznának egy olyan győzelem után ami szerintük nem demokratikus választáson született.
Vagy alkotnának egy demokratikus választási törvényt és a parlament feloszlatná magát.
De mi van ha utána megint a fidesz nyerne a demokratikus választáson?
Már miért ne nyerhetne?
Csak megfelelő számú szavazat kellene hozzá és az az Istennek nem sikerül.
Vagy van 3 millió szavazója a Fideszen kívül bármelyik pártnak?
Még a marakodós koalícióban sem lenne a fele sem, ha az összejött volna nektek.
Vagy szeretnéd, ha úgy lenne módosítva a szavazás, hogy ezentúl az kormányoz, aki a legkevesebb szavazatot kapja?
... és ahogy elnézem az ellenzéki felhozatalt, még egy darabig nem is fog sikerülni, akármilyen ideológiába akarjátok bugyolálni a sorozatos szopást.
A kérdés nem az hogy nyer vagy nem, hanem hogyan kezelné a győzelem legitimitását a demokrácia szempontjából.
Ha megtartaná a hatalmat akkor nem különbözne semmiben a fidesztől, ha átirná a választási rendszert akkor pedig a hatalmát kockáztatná.
Akkor eleve tedd tisztába a kérdésed, mert így nem lehet rá válaszolni! Legalábbis komolyan nem, mert ameddig "jelenlegi nem demokratikus választási rendszernek" nevezed, addig alapban egy valótlan marhaság, már megbocsáss!
5vagyok
Értem én Kérdező, hogy az ellenzék véleményét tolmácsolod, de azért már minden abszurd marhaságot nem kellene meghallani a részükről.
Az ország jelenlegi választási rendszerével Angliában 4/5-e lenne a Fidesznek.
Bocs' ezt pont fordítva írtam:
"Az ország jelenlegi választási rendszerével Angliában 4/5-e lenne a Fidesznek."
Helyesen:
Az angliai választási rendszerrel itthon 4/5-e lenne a Fidesznek.
@Másik 70%-os:
A UK választási rendszere fos, mivel 1708 óta alig változott. Nagyon rossz, elavult a rendszerük, de hagyománytiszteletből nem lehet megváltoztatni. Ez nem indok arra, hogy a miénk is fos legyen. A terület alapú rendszer a globalizáció korában teljesen logikátlan. El kéne törölnünk nekünk is, az amcsiknak is, angoloknak is meg mindenki másnak is.
Persze, hogy ROSSZ-e egy választási rendszer és hogy ILLEGITIM-e, az két külön kérdés. Szerintem a választási rendszerünk nem illegitim. De rossznak rossz.
Nézd, én nem vagyok annak a tudora, hogy melyik lenne az a választási rendszer, ami mindenkinek megfelelne.
Szerintem olyan nincs, mert a vesztes mindig kritizálná az éppen aktuálist.
Egy biztos - ahogy fentebb írtam is - a Fideszre egységesen szavazott 3millió ember, az összes többi 20-ra összesen 3millió, de ezek más-más ideológiájú pártok, más-más ideológiájú szavazókkal és még egymással sem tudtak megegyezni, azonkívül, a pártokon belül is zajlottak a belharcok, amit az azóta eltelt idő is igazolt.
Akkor szerinted ezeket egy milyenre kreált választási rendszer segítené hatalomra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!