Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Melyik kormánynak köszönhető...

Melyik kormánynak köszönhető a sok devizahitelfelvétel?

Figyelt kérdés
Miért nem a forintalapú hiteleket részesítették előnyben?
2010. jún. 6. 09:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Bajnai
2010. jún. 6. 09:08
 2/11 A kérdező kommentje:
Bocsánat, én a lakossági devizahitelekre gondoltam.
2010. jún. 6. 09:11
 3/11 A kérdező kommentje:
Például, ha valaki a válság előtt hitelt vett fel, miért devizában vette fel? Melyik kormánynak állt érdekében előnyben részesíteni a devizaalapú hiteleket a forint alapúval szemben?
2010. jún. 6. 09:14
 4/11 anonim ***** válasza:
59%
Persze, itt mindenki csak a kormányt támadja én a bankokat támadnám inkább, ők adtak hitelt, az emberek után dobálták a devizahiteleket (lakásra) gondolok. Igen, aki felvette persze mindenki tisztában volt az árfolyamkockázattal, ami egy mértékig még ok is, de ez ami most van, ezt nem lehet bírnianyagilag. Ez nagyon durva.
2010. jún. 6. 09:29
 5/11 A kérdező kommentje:
A kormánynak nincs (nem volt?) beleszólása a bankok hitelkínálatainak lehetőségeibe? Senki nem ellenőrizte?
2010. jún. 6. 09:38
 6/11 A kérdező kommentje:

Én ezeket azért kérdezem, mert nem értek hozzá.

Például ha jól emlékszem, Medgyessiék szüntették meg a forint alapú hitelek kamattámogatását. Meg azt hiszem, a fészekrakó-programot is devizaalapúra alapozták.

Ezzel mégis a devizahitelt részesítették előnyben.

Javítsatok, ha tévedek.

2010. jún. 6. 09:45
 7/11 anonim ***** válasza:
53%

"Melyik kormánynak köszönhető a sok devizahitelfelvétel?"

Nem közvetlenül "kormányoknak köszönhető". Ennél bonyolultabb az összefüggés.

Már az Orbán-kormány vége felé is előfordult a devizahitel, de tömegessé kb. 2004-ben kezdett válni, 2004-2006 volt a devizahitel "aranykora". Az oka pedig az volt, hogy a forinthiteleknek magasak voltak a kamatai. Hogy miért voltak magasak, annak folyamatosan változtak az okai. 2001-ig az infláció is elég magas volt (10% vagy afölött). 2002-től már egyre alacsonyabb lett az infláció, de aztán 2003 nyarán volt egy kis zavar a forintpiacon, úgyhogy a magasba emelték a kamatokat, egész más okból volt kamatemelés 2006-ban, aztán megint más okokból 2008 végén stb. Ezeket részletezni, az megtöltene egy kisebb könyvet. Olyan formában merül fel főleg a Gyurcsány-kormány felelőssége, hogy nem reagáltak érdemben erre az egész problémakörre, hanem a szokásos "minden rendben van" hozzáállás uralkodott.

2010. jún. 6. 12:23
 8/11 anonim ***** válasza:

A Gyurcsány-kormány idején folyt bődületes mértékben a hitelek felvétele.

Az ország eladósítását pedig már Kádár elkezdte, azután folytatták. Az Orbán-kormány inkább többé mint kevésbé kivétel volt ez alól.

De mielőtt elkezdene bárki kiabálni, hogy elvakult Fideszes vagyok, elárulom, hogy nem a Fideszre szavaztam.

2010. jún. 6. 20:03
 9/11 anonim ***** válasza:

A fő gond az, hogy a magyar valuta és a magyar gazdaság helyzete 2004-2006 környékén stabilnak és erősnek látszott.

Ez főleg a világgazdaság erős húzásának volt köszönhető.

Idézek: "... a világgazdaság pénzbősége (...) segítette, hogy mindezt túléljük."

Rettegett öszödi beszéd volt ez.

Viszont igaz, hogy a világgazdaság húzott. 2006 nyarán derült ki, hogy mekkora is a költségvetési deficit.

Viszont a stabil világgazdaság mellett nem tűnt kockázatosnak devizákat felvenni.

Ha 2006-ban valakinek azt mondtad volna, hogy 2 év múlva bedől a világgazdaság, akkor hülyének néz.

2010. jún. 6. 20:52
 10/11 anonim ***** válasza:

[link]

Tiltakozzunk, írják alá sokan!

2011. júl. 22. 10:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!