Mi a politikai korrektség és miért korlátozza a sajtószabadságot?
Politikai korrektség, az adott kor politikai nézeteinek megfelelő hozzáállás és szóhasználat.
Pl.
"A cigányok rohadt bűnözők" - nem polkorrekt
"A roma kisebbség egy része mélyszegénységben él, ami megélhetési okok miatt szociálisan dezintegrálódott viselkedést eredményez" - polkorrekt, mert:
-cigány helyett romát használtam
-nem használtam tiszteletlen vagy megkülönbözhtető nyelvet
-nem általánosítottam (tehát nem A ROMÁK, hanem A ROMÁK EGY RÉSZE)
-finomítottam a helyzeten: nem bűnöznek, hanem szociálisan dezintegrálva viselkednek
-összességében meg is magyaráztam az okot úgy, hogy ők tűnjenek áldozatnak a helyzetükből adódóan
(ui: elnézést az érintettektől, polkorrektség kapcsán ez volt az első típuspélda ami eszembejutott)
Pont ezért korlátozza a sajtószabadságot, mert nem írhatsz le szó szerint bármit súlyos következmények nélkül.
'"A roma kisebbség egy része mélyszegénységben él, ami megélhetési okok miatt szociálisan dezintegrálódott viselkedést eredményez" - polkorrekt, mert:'
Ami annyit tesz, kozmetikázzuk a valós helyzetet, mert bizonyos emberek érzékenységét roppantmód sérti :D
Szerintem a példa nem jó.
Először is a cigány teljesen korrekt szó, a közép-európai romák megnevezése.
Más területeken még máshogy nevezik őket, és ők magukat is. De M.o-on a cigány helyes megnevezés. Van is cigány szervezet , másban is használatos a szó.
Másodszor meg a bűnözés szó nem azt jelenti, mint amit utána írt.
Szerintem a politikai korrektség több kárt okoz, mint hasznot egyébként, és nem is a sértegetésről van szó, hogy azt akarják elkerülni.
Sokkal bonyolultabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!