Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mi a politikai korrektség és...

Mi a politikai korrektség és miért korlátozza a sajtószabadságot?

Figyelt kérdés
Nagyjából értem a politikai korrektséget meg, hogy próbálja minimalizálni a különféle közösségek megsértését, de sajtószabadságot, hogy korlátozza? Nem a teljes igazságot mondja ki?

2015. szept. 22. 20:40
 1/7 anonim ***** válasza:
Igen.
2015. szept. 22. 20:42
 2/7 anonim ***** válasza:
"Nem a teljes igazságot mondja ki?" - a politikai korrektség egy speciális fajtája az eufemizmusnak, vagyis amikor úgy teszek, mint ha nem azt mondanám, amit mondok.
2015. szept. 22. 20:46
 3/7 anonim ***** válasza:
95%

Politikai korrektség, az adott kor politikai nézeteinek megfelelő hozzáállás és szóhasználat.

Pl.

"A cigányok rohadt bűnözők" - nem polkorrekt

"A roma kisebbség egy része mélyszegénységben él, ami megélhetési okok miatt szociálisan dezintegrálódott viselkedést eredményez" - polkorrekt, mert:

-cigány helyett romát használtam

-nem használtam tiszteletlen vagy megkülönbözhtető nyelvet

-nem általánosítottam (tehát nem A ROMÁK, hanem A ROMÁK EGY RÉSZE)

-finomítottam a helyzeten: nem bűnöznek, hanem szociálisan dezintegrálva viselkednek

-összességében meg is magyaráztam az okot úgy, hogy ők tűnjenek áldozatnak a helyzetükből adódóan

(ui: elnézést az érintettektől, polkorrektség kapcsán ez volt az első típuspélda ami eszembejutott)

Pont ezért korlátozza a sajtószabadságot, mert nem írhatsz le szó szerint bármit súlyos következmények nélkül.

2015. szept. 22. 20:58
 4/7 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen, sokat segítettél. :)
2015. szept. 22. 21:22
 5/7 anonim ***** válasza:

'"A roma kisebbség egy része mélyszegénységben él, ami megélhetési okok miatt szociálisan dezintegrálódott viselkedést eredményez" - polkorrekt, mert:'

Ami annyit tesz, kozmetikázzuk a valós helyzetet, mert bizonyos emberek érzékenységét roppantmód sérti :D

2015. szept. 22. 21:41
 6/7 anonim ***** válasza:

Szerintem a példa nem jó.

Először is a cigány teljesen korrekt szó, a közép-európai romák megnevezése.

Más területeken még máshogy nevezik őket, és ők magukat is. De M.o-on a cigány helyes megnevezés. Van is cigány szervezet , másban is használatos a szó.

Másodszor meg a bűnözés szó nem azt jelenti, mint amit utána írt.

Szerintem a politikai korrektség több kárt okoz, mint hasznot egyébként, és nem is a sértegetésről van szó, hogy azt akarják elkerülni.

Sokkal bonyolultabb.

2015. okt. 1. 22:59
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
A politikai korrektség lényege, hogy semmit ne lehessen nevén nevezni. A cigány nem lehet cigány, a vak nem lehet vak, a süket nem lehet süket, a vécésnéni nem lehet vécésnéni, a segédmunkás nem lehet segédmunkás stb. Ez egy hamis nyelv, amivel a valóságot írják át az ember fejében, és a legtöbb embernek fogalma sincs róla, mennyire ártalmas. Tessék csak elolvasni Orwelltől A politika és az angol nyelv című írást, abban minden benne van, amit tudni érdemes. Nem árt azt is megemlíteni, hogy nem lehet élni egy olyan világban, ahol mindenki mindenki érzéseire tekintettel van. Néha megsértünk másokat, erről szól az élet, de ha ez nincs, akkor nem lehet beszélni sem, és a végén tele lesz a világ olyanokkal, akiknek csak azt lehet mondani, amit hallani akarnak, ez pedig katasztrófális következményekkel jár. Aki látott már fanatikus embert, az tudja, miről van szó. Nem beszélve arról, hogy komoly baj van annak az embernek a fejében, komoly önértékelési problémái vannak annak, aki szavakat, kifejezéseket akar tiltani, mert sérülést okozhat. Ez már maga a fanatizmus. Mellesleg a politikai korrektség megöli a humort, és egy csomó más emberi dolgot is. Egyszerűen a szemétre kell dobni ezt a nyelvezetet, és végre normálisan kell beszélni, valamint mindent annak nevezni, ami. Aki megsértődik, megsértődik, ő baja, aki bunkón beszél, bunkón beszél, magát járatja le, és kész.
2016. jan. 24. 01:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!