A közmunkás az hivatalosan munkanélküli vagy alkalmazott?
Akkor a zorbán kitalálta és bevezette az EU-ban is legális rabszolgatartást?
Munkáért segélyt.
És mi tartja vissza a kormányt, hogy az összes közalkalmazottat kirúgja és fölajánlja nekik a régi állásukat csak, mint közmunkás?
"Puttonyos" felhasználónak válaszolva: úgy tudom, létezik a közmunkásoknak szakszervezete, harcolnak, hogy magasabb legyen a bér, és hogy a munka törvénykönyvében leírtakat a közmunkásokra is vonatkoztassák. Csak hát az állam a közmunkát a munkanélküliek segítésére hozta létre ("visszavezetés a munka világába" ugyebár), így a bérüket egyfajta segélynek tekinti. S mivel a közmunkás bérét az állam fizeti, hát nem fog érdekében állni, hogy többet adjon.
Azért nem árt tisztázni, hogy "közmunkás" az is, aki egy átképzés keretében, kb. 1-3 hónap közti időtartamban tanul, napi 6 órában, illetve a gyakorlati oktatási napokon rendesen dolgozik valahol. És "közmunkás" az is, aki (mint én is) egy irodában dolgozik napi 8 órát. (Az átképzésben részt vevő emberekkel kapcsolatos adminisztráció a munkám. Tehát, ha nem lenne ennyi átképzés, nekem se lenne munkám. Elég fura helyzet szerintem.)
Szóval, ez a két helyzet az állam szemében nincs megkülönböztetve. Pedig jó lenne.
Érdekesség még az is, hogy eredetileg a közfoglalkoztatás akkor jött szóba, amikor az ember már nem volt jogosult álláskeresési segélyre, helyette igényelhetett foglalkoztatást helyettesítő támogatást. Ahhoz, hogy ezt folyamatosan kapja, 1 évben min.30 nap közfoglalkoztatásban vagy önkéntes munkában eltöltött idő kellett. Most viszont, amikor a "mindenki dolgozzon" a jelmondat... Nincs annyi közmunka, ahány munkanélküli ember. Ez az egésznek a hátulütője, és ez idővel rengeteg szegény, sőt nincstelen embert szül majd :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!