Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Az egyház-náci kapcsolatot...

Az egyház-náci kapcsolatot hogy kell értelmezni? Az egyház segítette hatalomra jutni a nácikat, vagy csak támogatták őket, vagy ki irányított kit?

Figyelt kérdés
Ilyesmiről olvastam, de nem tudom, hogy volt, vagy mi az igazság.

2014. aug. 29. 20:11
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem segítette őket hatalomra.

Hitler nem igazán szerette a kereszténységet, viszont nem volt radikálisan vallásellenes, mint a kommunisták.

Viszont az egyházakat elítélte.

Viszont, a fasizmust támogatta az egyház, például Francot Spanyolországban.

2014. aug. 29. 20:17
 2/8 A kérdező kommentje:
Ha jól tudom, katolikus volt.
2014. aug. 29. 20:25
 3/8 anonim ***** válasza:

És?

Én is katolikus vagyok hivatalosan, mert megkereszteltek, de amúgy meg nem.

Én úgy tudom, hogy csak a kommunizmusellenessége miatt támogatták őt annyira. Hitlert amúgy nem igazán izgatta a vallás. A Mein Kampf-ban például annyit ír, hogy végre félre kell tenni a vallási ellentéteket Németországban (délen katolikusok, északon protestánsok) és arra kellene koncentrálni, hogy mindannyian egy nemzet részei.

Én legalábbis így tudom.

2014. aug. 29. 20:32
 4/8 viktorvarga ***** válasza:
amerikából pénzelték zsi.ó szervezetek hitlert h hatalomra jusson.ez manapság eléggé köztudott
2014. aug. 29. 21:59
 5/8 anonim ***** válasza:
Az első válaszadó eléggé kimerítő választ adott. Ha ennél többre vagy kíváncsi, vagy kis nácibrát senki vagy, vagy megjátszod.
2014. aug. 30. 00:08
 6/8 anonim ***** válasza:

Hitler és az egyház kapcsolata rendkívül bonyolult. Hitler megkeresztelt katolikus volt és beszédeiben jó párszor emlegetett vallásos jellegű fogalmakat (Isten, Ég akarata,stb.). Ugyanakkor állítólagos vallását nem gyakorolta rendszeresen és több magas rangú alárendeltje erősen keresztény-ellenes volt (Himmler, Bormann). Továbbá, magánleveleiben és beszélgetéseiben többször kifejtette, hogy a megbocsátás és felebaráti szeretet a legnagyobb bolondság, amit a zsidóság talált ki. Ebből következik, hogy a hagyományos keresztény értékek nagy részét zsidó eredetűnek vélte (ami egyébként nem áll messze a valóságtól, hiszen a kereszténység a zsidó hit utódvallása és az első keresztények zsidó hitről tértek át). Ha megnyerte volna a háborút, valószínűleg fokozatosan elsorvasztotta volna az egyházakat, hogy helyükre egy nemzeti szocializmuson alapuló politikai vallás kerüljön. Biblia helyett Mein Kamp, Jézus helyett Hitler. Természetesen ezt soha nem hangoztatta nyilvánosan, mivel a németek jelentős része még hívő keresztény volt, így csak a megbízható pártkáderek voltak beavatva (pl. Goebbels).

A német egyházak egy része támogatta Hitler hatalomra jutását mivel a, nem ismerték Hitler valódi terveit b, kommunistáktól jobban féltek. Több olyan esetről tudunk amikor bizonyos Hitler-párti papok a führer hatalomra jutását követően 180 fokos fordulatot csináltak és elkezdték bírálni Hitlert. Ez általában deportáláshoz vezetett. Azt se felejtsük el, hogy a lengyel katolikus papok nagy részét is táborba küldte.

Ja, és a Weldhaupstadt Germania tervben (a háború után Hitler le akarta bontani egész Berlint és egy egységes neoklasszcisztikus monumentalista stílusban újraépíteni a saját esztétikai ízlése és tervei szerint) nem volt hely szánva "keresztény" templomnak.

2014. szept. 2. 13:26
 7/8 A kérdező kommentje:

,, Ha ennél többre vagy kíváncsi, vagy kis nácibrát senki vagy, vagy megjátszod. "

Nem értem az összefüggést. Nem vagyok náci szimpatizáns, csak érdekesnek tartom ezt a témakört.

Én pártatlan vagyok:-)

,,Weldhaupstadt Germania"

Ez azért durva, hogy világfővárosnak nevezték el. Amúgy nem Weld hanem Welt, ami világot/Földet jelent.

2014. szept. 2. 16:37
 8/8 anonim ***** válasza:

Nos, eléggé ellentmondásos. Hitler, mikor ministránsgyerek volt, létott az egyik templom homlokzatán egy, a későbbi náci horogkereszthez hasonló jelet, és amúgy is lenyűgözte a papok tevékenysége, ahogy prédikációikkal lenyűgözték a híveket.

A II. Világháború idején XII. Piusz pápa pontifikált. Ő ellenzett minden vérontást, de nem volt elég hatalma nyíltan kiállni a nácik és a szovjetek ellen.

Maga a papság különbözőképpen viszonyult (és viszonyul) a nácizmushoz. Vannak, akik támogatják, mivel a zsidó a kersztény ellensége szerintük, meg hogy a zsidók feszítették jézust a keresztre. (Meg hogy az angyalok is szőkék, kéks szeműek, mint a tuszta fajú árják.)

Mások viszont, mivel a zsidók és emberek, és Jézus első sorban a szeretetet hirdeti, és hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, ellenzték az ilyen eszméket.

Sok keresztény idős ember is mesélte, hogy bár nem volt zsidó, mégis megjárta Auschwitzot, mert vagy segítettek zsidók menekítésében, vagy valaki rosszakarójuk rájuk fogta, hogy zsidó.

Hitlernek mindenki zsidó volt, aki nem tetszett neki. Churchillről is így nyilatkozott: "Meg kell ölni azt a kövér zsidót." Nem tudni, hogy a jó öreg angol buldognak tényleg lett-e volna bármi köze is a Dávid-csillaghoz.

Ugyanakkor Hitler egyik legnagyobb csicskája Himmler el akarta törölni a keresztény ünnepeket,mint a karácsony vagy a húsvét helyette ilyen ősi germán-kelta napfordulós zagyvaságokat akart bevezetni.

Ugyanakkor Hitler maga Jézus reinkarnációjának tartotta magát. Tagdta Jézus zsidó mivoltát, és azzal jött, hogy Jézus anyja egy moábita vagy ammonita nő volt, akit egy római katona erőszakolt meg.

2015. ápr. 14. 12:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!