Mi volt a legrosszabb a kommunista rendszerben?
Az, hogy egypárt rendszer volt és nem volt sajtó és szólás szabadság.
Ahogyan ma is így van.
Sok jó is volt benne. De talán a kontraszelekció volt a legrosszabb. Hiába volt valaki tök hülye, ha jó káder volt, párttag akkor előbbre juthatott.
Börtönország volt, Nyugatra körülményes volt utazni, hivatalosan csak kevés pénzt válthattál, persze volt fekete piac is, arra kellett fanyalodni, ha pl. mondjuk Görögországba akartál menni nyaralni.
Nem nagyon adtak teret más gondolatoknak, el kellett fogadni, hogy a szocializmus a leghaladóbb társadalmi rendszer, ha nem így vélted, el nem vittek ugyan - legalábbis a '80 - as években már nem - de jót nem tett a karrierednek, iskolai előmenetelednek.
A szovjetek kritikája, határon túli magyarság, '56 témája tabu volt. Kettős beszéd járta, egy otthon, családi körben, egy a hivatalos életben. Nagyon "ugatni" nem volt tanácsos.
Rendőrrel szemben nem volt esélyed, sokkal kevesebb lehetőség volt jogorvoslatra, bár ok nélkül azért nem nagyon bántottak. Volt ennek előnye is: alig volt bűnözés, a bűnözőket megfogták, lecsukták, aki ölt az az életével játszott, felakaszthatták érte.
Szürkeség, egyhangúság. Pl. a Jedi Visszatér c. film, a forgatás után három évvel már meg is érkezett hazánkba, képregények, videokazetták fekete piaci úton, műszaki cikkekből hiány volt stb. Mi panelben laktunk, telefonunk - a lépcsőházi munkásőr családnak volt, tehát nem műszaki oka volt - csak "93 - ra lett.
A legrosszabb az volt, hogy
- mindenki dolgozhatott
- minimális volt a bűnözés
- nem voltak hajléktalanok
- nem volt 50.000 éhező gyermek
- ingyenes volt az oktatás
- ingyenes volt az egészségügy
- volt nemzeti kultúra
- volt nemzetgazdaság
- volt mezőgazdaságunk
- senki nem éhezett
- volt tisztességes bér
- volt tisztességes nyugdíj
- volt Gyes, Gyed, szocpol
- mindenki nyaralhatott
- 8 órát kellett naponta dolgozni
- szabad hétvége
- 40 évnyi béke
- néphadsereg
- tömegsport és jó élsport-eredmények
A legrosszabb, hogy az előttem szóló ostoba jobbos antikommunistákat nem ruházták meg egy kicsit jobban. Mert a mai nyomort és állapotokat nekik köszönhetjük.
"- mindenki dolgozhatott
- volt nemzeti kultúra
- volt nemzetgazdaság
- volt mezőgazdaságunk
- senki nem éhezett
- volt tisztességes bér
- mindenki nyaralhatott
- szabad hétvége
- 40 évnyi béke
- néphadsereg
- tömegsport és jó élsport-eredmények"
És ez az egész bedőlt, nem a NATO tankjaitól, nem az imperialisták tevékenysége folytán, hanem saját magától, szép lassan elrothadt. De még előtte hiteleket vettünk fel a "hanyatló" nyugattól. Nem vicc, tényleg ezt mondták: a nyugat haldoklik és nem kell majd visszafizetni nekik a kölcsönöket.
"A legrosszabb, hogy az előttem szóló ostoba jobbos antikommunistákat nem ruházták meg egy kicsit jobban."
Hát igen, '90 - ben 15 évesként biztos rám fért volna a nevelés. Persze, Mansfeld Pétert ennyi idősen ítélték halára, úgyhogy még olcsón megúsztam.
"Mert a mai nyomort és állapotokat nekik köszönhetjük."
Ja, nem tartottam a lépést november 7. - én úttörőként. és ez ide vezetett.
Az, hogy megszünt.
Gorbacsovot bíróság elé kívánják állítani a Szovjetunió felbomlasztásáért. Itt az ideje.
'- mindenki dolgozhatott
- volt nemzeti kultúra
- volt nemzetgazdaság
- volt mezőgazdaságunk
- senki nem éhezett
- volt tisztességes bér
- mindenki nyaralhatott
- szabad hétvége
- 40 évnyi béke
- néphadsereg
- tömegsport és jó élsport-eredmények'
Na, hogy én is hozzászóljak valamit:
1, kapun belüli munkanélküliség ismerős?
2,akkor is voltak hajléktalanok, csak eldugták őket, nehogy rontsák az országimázst
3, jelen volt a szegénység, akkori statisztikák feltárták, van egy jelentős számú réteg, mely a mélyszegénység állapotában él
4, szabad hétvége-kommunista szombat ösmerős?
5, 40 évnyi béke- aha, azért volt akkora tömeghisztéria a jugó határon és építgették a bazi nagy bunkerrendszert, plusz a hadsereg mérete már a békében meghatározott nagyságot régen túllépte
6, néphadsereg-amiről később kiderült, a szakszerűen felszerelt és rendkívül jól képzett haderőkkel szemben nem állná meg a helyét. Bár személy szerint igencsak érdekelnek a katonai témák, de még én is belátom, a néphadsereg idejét múlt szervezet.
Csupán azt nem értem, miért éri meg másoknak a kommunisták mosdatása? Tán puszipajtások vagytok, vagy mi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!