Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Szerintetek milyen lesz a 199...

Szerintetek milyen lesz a 199 fős parlament pártok szerinti megoszlása 2014-ben?

Figyelt kérdés
Fantaszták véleménye nem érdekel. A realitások talaján maradva az új választási rendszert figyelembe véve. Szerintem Fidesz: 96, Demokraták össz: 73, Jobbik: 30 fő ... Vélemények?

2013. nov. 20. 15:28
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Nem lesz meg a Fidesznek a többség?! Néztek ti mostanában közvélemény kutatásokat? A legtöbb még mindig 2/3 körülire méri a Fideszt (legalábbis ami a mandátumokat illeti, de a szavazatok arányát nézve is 50% körül vannak). Bár nem nagyon megbízhatóak ezek a kutatások, az abszolút többség egyértelműen meglesz nekik. A legnagyobb valószínűsége szerintem a Fidesz többségnek van 2/3 nélkül, hacsak valami nagy dolog nem történik a következő pár hónapban. Figyelmetekbe ajánlanám ezt a két oldalt aki egy helyen akar megtalálni mindent:

[link]

[link]

Itt el lehet játszadozni a dologgal.

2013. nov. 21. 00:22
 12/14 anonim ***** válasza:

"Fidesz 120-130 ??? Ne vicceljetek... Még az absz többség sem lesz meg szerintem.. :-) "

"Itt nem %-okról beszélünk, mandátumokról...Ha az én elgondolásomat nézzük Fidesz 96 mandátum... az a 199 mandátumnak nem az 51%-a... "

"és mivel én ilyen mandátumarányt valószínűsítek, nemhogy a 2/3, de még az 51% sem lesz meg....!"

Egy kis matek az új választási törvénnyel, és a jelenlegi arányokkal.

Alapok: 106 választókörzet egyéni jelöltekkel. Ez 106 képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapja, az nyer 1 fordulóban, legyen az akármennyi szavazat. A többi 93 helyet a szavazatok arányában osztják szét.

Jelenlegi arányok: Fidesz kb 40%, MSZP kb 20%, Jobbik 18-22%, LMP 6-7%, DK és Bajnai 5% körül, mások 5% alatt.

A matek: a 40%-kal a Fidesz 3-4 "csoda" körzet kivételével mindenhol nyer. Ez a 3-4 "csoda" körzet pl 13. kerület (ahol 2010-ben is vesztett az MSZP ellen), illetve Heves-Borsod-Szabolcs-ban lehet, ahol meg nagyon erős a Jobbik és van esélye néhány helyre a Jobbiknak. Máshol borítékolható a Fidesz. Alulszámítva ez 100 hely a 106-ból. A többi 93 helyet a fenti arányok alapján szétosztva: kb 36 Fidesz, kb 25 MSZP, kb 20 Jobbik, 6-7 LMP, 4-5 DK, 4-5 Bajnai.

Összesítve: 136 Fidesz, 26-28 MSZP, 20-25 Jobbik, 6-7 LMP, 4-5 DK, 4-5 Bajnai. A bizonytalanságok miatt persze lehet némi eltérés.

Hogy miért a Fidesz nyeri a körzetek nagy részét? Egységes párt, kb egyenletes a támogatottsága az országban az említett helyek kivételével. Az MSZP-Bajnai szövetség közös jelöltjeire a jelenlegi állás szerint kb 30% szavazna átlagosan a Fidesz 40%-ával szemben.

2013. nov. 21. 07:57
 13/14 A kérdező kommentje:
Engem is felhívtak egyszer a közv kutatók, persze nem a valós pártreferenciám árultam el... Kb ennyi
2013. nov. 21. 08:09
 14/14 anonim ***** válasza:
07:57 Tökéletesen leírta a helyzetet.
2013. nov. 21. 10:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!