Főleg protokolláris fogadások,az állam képviselete ezeken.Levelezés más államok államfőivel.Emellett figyeli a parlament munkáját,megvétózhat törvényjavaslatot,elküldheti az AB-nak felülvizsgálatra,javaslatot tehet a módosításukra.Ő nevezheti ki a miniszterelnököt és a kormánytagokat.Elvileg a hadsereg főparancsnoka is,mozgósítást,hadműveleteket rendelhet el,és rendkívüli állapotot is.
2013. máj. 31. 17:43
4/14 anonim válasza:
"Mi a köztársasági elnök feladata Magyarországon?"
Orbán Viktor akaratának végrehajtása.
2013. máj. 31. 17:49
5/14 anonim válasza:
Választásokat írhat ki. Feloszlathatja az országgyűlést. Ő nevezi ki a kormányfőt. Katonai főparancsnokságot lát el. Felügyeli a parlament munkáját, igaz csak korlátozottan de egyszer lehetősége van visszaküldeni a törvényeket.
2013. máj. 31. 18:17
6/14 anonim válasza:
Mit jelent az pontosan, hogy ő nevezheti ki a miniszterelnököt? Milyen esetekben?
A miniszterelnök (Orbán Viktor) a köztársasági elnök felett áll (Áder János). Esetleg tévedek? (Magyarországon parlamentáris rendszer van.)
2013. máj. 31. 19:23
7/14 anonim válasza:
Minden esetben ő nevezi ki. Az országgyűlés megszavazza ő meg kinevezi.
A miniszterelnöknek nem alárendeltje az ÁLLAMFŐ. A miniszterelnök saját döntés alapján nem menesztheti az államfőt viszont az államfő felosztathatja az országgyűlést amivel a miniszterelnöki cím megszűnik létezni. Akkor ki áll ki fölött? :)
2013. máj. 31. 19:29
8/14 anonim válasza:
A köztársasági elnök csak a frakciókkal és az Országgyűlés Elnökével történt előzetes egyeztetés után a miniszterelnök ellenjegyzésével oszlathatja fel az Országgyűlést. Ezen a téren egyenrangúnak mondanám őket.
2013. máj. 31. 20:06
9/14 anonim válasza:
Országgyűlés feloszlatásával miért szűnik meg a miniszterelnöki pozíció? (Bocsi, ha hülye kérdés, de nem igazán vagyok képen az ilyen dolgokkal. Utána kerestem, de semmit nem találtam erről.)
Az köztársasági elnöki és a miniszterelnöki pozíció nem az országgyűlésen kívül van (szerintem hülye kérdés)?
2013. máj. 31. 20:08
10/14 anonim válasza:
Az országygűlés feloszlatása nem jelenti a parlamentarizmus végét.Így a miniszterelnöki poszt sem szűnik meg,legfeljebb a miniszterelnök személye változhat.Feloszlatás esetén ideiglenes ügyvivő kormányt állíthatnak fel,vagy új soron kívüli választásokat írhatnak ki.Pl.Bulgáriában hosszú idő óta nem volt koalíciós kormány,csak ügyvivő.A napokban sikerült csak egy koalíciós kormányt összehozniuk.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!